Nagyvilág

Öngyilkos lett a korrupt elnök

Öngyilkos lett a korrupciós botrányba keveredett Ro Mu Hjon, volt dél-koreai elnök. A politikus levetette magát egy szikláról.

A dél-koreai rendőrség szombaton jelentette, hogy a politikus tisztázatlan körülmények között, hegymászás közben leesett egy szikláról, s a hatóságok vizsgálják, hogy a öngyilkosságot követett-e el, vagy baleset okozta a halálát. Később a politikus családjának ügyvédje megerősítette, hogy Ro búcsúlevelet hagyott a családjának, és volt kabinetfőnöke is azt mondta, hogy a korábbi államfő levetette magát egy szikláról.

A 62 éves Ro Mu Hjon segítőtársával indult a túrára kora reggel az otthonához közeli hegyekbe. Amikor az esés után megtalálták, súlyos fejsérülései voltak, eltörött medencecsontja és több bordája. Kórházba szállításkor belehalt sérüléseibe. Ro 2003 és 2008 között volt Dél-Korea elnöke.

A volt államfő nemrégiben korrupciós botrányba keveredett. A hatóságok vizsgálatot indítottak tisztázandó azokat az állításokat, hogy a politikus és családja csúszópénzt fogadott el egy dúsgazdag üzletembertől. Az ügyészség szerint Ro államfőként több mint hatmillió dollárt kapott az illetőtől, aki a politikus feleségének, fiának, illetve testvére vejének utalta át a pénzt. A dél-koreai államügyész április 30-án 13 órán át hallgatta ki a politikust a vádakkal összefüggésben, s ezt megelőzően Ro nyilvánosan bocsánatot kért a történtekért. „Szégyellek emberek közé menni. Sajnálom, hogy csalódást okoztam” – mondta akkoriban a volt elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik