Külföld

Obama nem akar ifjúkat harcba küldeni

admin
admin

2009. 05. 22. 18:16

Barack Obama elnök pénteken az annapolisi haditengerészeti akadémia végzőseinek ígéretet tett: csak akkor fog harcba küldeni fiatal amerikai katonákat, ha arra feltétlenül szükség lesz és a küldetés pontosan meghatározott.

Obama az annapolisi (Maryland) haditengerészeti akadémia tanévzáró ünnepségén mondott beszédet. Az 1036 végzős kadét – 833 férfi és 203 nő – között a diplomával hadnagyi rangot kapott Jack McCain, John McCain volt republikánus párti elnökjelölt fia is. Az ünnepségre meghívták a szenátort is, aki egykor maga is az annapolisi akadémia növendéke volt.

Obama – aki első ízben beszélt egy katonai akadémia növendékeihez – azt is megígérte, minden szükséges felszerelést és támogatást megad az amerikai katonáknak küldetésük teljesítéséhez, most és a jövőben egyaránt. Arról beszélt, hogy nemcsak fegyverekbe, hanem az országnak biztonságot nyújtó katonákba is szeretne beruházni. Az Egyesült Államokban hagyomány, hogy az elnök részt vesz és beszédet mond az öt katonai akadémia egyikének tanévzáró ünnepségén.

Az elnök rámutatott, hogy az Egyesült Államoknak egy sor hagyományos és nem hagyományos fenyegetéssel kell szembenéznie a világban, a XVIII. századi eredetű kalózkodástól kezdve a XXI. századi kiberhadviselésig.

Az utóbbi bő egy hétben Obamának ez volt a harmadik beszéde egyetemi ballagási ünnepségeken. Az ország vezető római katolikus egyeteme, a University of Notre Dame rendezvényén az abortuszjogot támogató liberális elnök a művi terhesség-megszakítás vitája kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy egyik félnek sem szabad démonizálni a másikat. Az Arizona State University tanévzáróján – ahol Obama nem kapott tiszteletbeli egyetemi címet azon az alapon, hogy még nem ért elég eredményt elnökként – arról beszélt, hogy senkinek sem tökéletes a munkássága.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.