Nagyvilág

Az ENSZ-hez fordult Karadzic

A népirtással vádolt egykori boszniai szerb elnök az ENSZ-hez fordult segítségért az ellene zajló hágai per beszüntetése érdekében.

A világszervezet főtitkárához intézett levélben, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra, Radovan Karadzic az ENSZ irattárában lévő és reá vonatkozó dokumentumok átadását kéri. Ezek az iratok állítása szerint bizonyítanák, hogy az Egyesült Államok – az ENSZ-szel egyeztetve – 1996-ban büntetlenséget ígért neki, amennyiben távozik a politikai életből.

A hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) börtönében raboskodó egykori politikus hétfőre ígérte azoknak a papíroknak a bemutatását, amelyek azt bizonyítanák, hogy Richard Holbrooke, az Egyesült Államok balkáni megbízottja és a boszniai háborút lezáró daytoni békeszerződés “építőmestere” büntetlenséget ígért neki. Ezekre az állítólagos bizonyítékokra hivatkozott Karadzic már az NT előtt történt első meghallgatásakor, 2008. július 31-én is. A testületi bírái azonban nem adtak hitelt a szavának.

Holbrooke maga többször cáfolta azóta, hogy ilyesmit helyezett volna kilátásba Karadzic számára, ha az eltűnik a közéletből. Az amerikai diplomata jelenleg az Obama-kormány afganisztáni és pakisztáni különmegbízottja.

Karadzicot 2008. július 23-án, 13 évi bujkálás után fogták el Belgrádban. A pszichiáter végzettségű férfi teljesen megváltoztatott külsővel – hosszú ősz hajat és szakállt növesztve, szemüveget viselve -, hamis igazolvánnyal élt a szerb fővárosban. Egy magánrendelőben alternatív gyógyászattal foglalkozva pénzt is keresett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik