Külföld

Cigányellenes videóval kampányol egy cseh párt

admin
admin

2009. 05. 22. 19:19

Felháborodásának adott hangot pénteken az Európa Tanács főtitkára a "cigánykérdés végleges megoldását" ígérő szélsőjobboldali párt csehországi EP-választási televíziós hirdetése miatt.

Terry Davis sürgette, hogy a cseh igazságszolgáltatás vonja felelősségre a klipet készítő Nemzeti Pártot (NS).

Hozzátette, osztja azoknak a csehországi tv-nézőknek a tanácstalanságát, akik látták a hirdetést. Emlékeztetett arra, hogy a “végső megoldás” eufemizmus leple alatt készültek a nácik több millió zsidó, cigány, homoszexuális és fogyatékos ember kiirtására. A cseh bíróságoknak ezért ezt a történelmi vonatkozást is figyelembe kell majd venniük, amikor az eset súlyát mérlegelik – mondta.

A cseh közszolgálati televízióban szerdán sugározták a Nemzeti Párt kampányhirdetését. A néhány perces videofilm tele van rasszista, cigányellenes kijelentésekkel. A klip azonnal botrány kavart, mire a televízió vezérigazgatója közölte: nem fogják újra műsorra tűzni a felvételt, s büntetőeljárást kezdeményeznek a Nemzeti Párt ellen.

“Mély felháborodásának” adott hangot a video miatt Jan Fischer, a cseh átmeneti kormány miniszterelnöke is. Azt mondta, a hirdetés törvénybe ütközik.

Csehországban nagyjából 300 ezer cigány él, sokan közülük lepusztult gettókban, s gyakran szenvednek el hátrányos megkülönböztetést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.