Nagyvilág

Cigányellenes videóval kampányol egy cseh párt

Felháborodásának adott hangot pénteken az Európa Tanács főtitkára a "cigánykérdés végleges megoldását" ígérő szélsőjobboldali párt csehországi EP-választási televíziós hirdetése miatt.

Terry Davis sürgette, hogy a cseh igazságszolgáltatás vonja felelősségre a klipet készítő Nemzeti Pártot (NS).

Hozzátette, osztja azoknak a csehországi tv-nézőknek a tanácstalanságát, akik látták a hirdetést. Emlékeztetett arra, hogy a “végső megoldás” eufemizmus leple alatt készültek a nácik több millió zsidó, cigány, homoszexuális és fogyatékos ember kiirtására. A cseh bíróságoknak ezért ezt a történelmi vonatkozást is figyelembe kell majd venniük, amikor az eset súlyát mérlegelik – mondta.

A cseh közszolgálati televízióban szerdán sugározták a Nemzeti Párt kampányhirdetését. A néhány perces videofilm tele van rasszista, cigányellenes kijelentésekkel. A klip azonnal botrány kavart, mire a televízió vezérigazgatója közölte: nem fogják újra műsorra tűzni a felvételt, s büntetőeljárást kezdeményeznek a Nemzeti Párt ellen.

“Mély felháborodásának” adott hangot a video miatt Jan Fischer, a cseh átmeneti kormány miniszterelnöke is. Azt mondta, a hirdetés törvénybe ütközik.

Csehországban nagyjából 300 ezer cigány él, sokan közülük lepusztult gettókban, s gyakran szenvednek el hátrányos megkülönböztetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik