Nagyvilág

Netanjahu: Jeruzsálem soha nem lesz megosztva

Az izraeli kormányfő csütörtökön ismét kategorikusan elutasította Jeruzsálem megosztását.

“Az egységes Jeruzsálem Izrael fővárosa. Mindig is a miénk volt, és mindig is a miénk lesz. Soha többé nem lesz feldarabolva és megosztva” – jelentette ki Benjámin Netanjahu egy ünnepi rendezvényen, amelyet abból az alkalomból rendeztek meg, hogy Izrael 42 éve, az 1967-es arab-izraeli háborúban elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet. A városrész addig Jordánia ellenőrzése alatt állt.

A jeruzsálemi együttélésért fellépő Ir Amim izraeli szervezet nemrégiben azt állította, az izraeli kormánynak kész tervei vannak arra, hogy parkok, turistaútvonalak és régészeti látványosságok sorát építi ki a vitatott hovatartozású Kelet-Jeruzsálemben, tartósan megváltoztatva annak képét, és megszilárdítva a terület feletti izraeli uralmat.

A palesztinok a többségében arabok lakta Kelet-Jeruzsálemet tennék meg remélt majdani független államuk fővárosának. A Jeruzsálemmel kapcsolatos, egymást kizáró igények az izraeli-palesztin konfliktus talán legnehezebben megoldható részét képezik. A Benjámin Netanjahu vezette új izraeli kormány nem támogatja a palesztin állam létrehozását, jóllehet az a térséggel kapcsolatos nyugati politika sarokköve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik