Nagyvilág

Amerika segítő kezet nyújt Szerbiának

Joe Biden amerikai alelnök Belgrádba érkezve kijelentette: az Egyesült Államok nem várja el Szerbiától, hogy elismerje Koszovó függetlenségét és ez nem is feltétele az uniós tagságnak.

Joe Biden szerdán 10 órakor érkezett meg Belgrádba legmagasabb szintű biztonsági intézkedések közepette. Szerbiában közel 30 éve nem járt magasabb rangú amerikai hivatalos személy. A Nikola Tesla reptéren Mirko Cvetković kormányfő valamint Ivica Dačić, alelnök fogadták az érkező alelnököt, aki innen egyenesen a Szerb Palotába érkezett, ahol először négyszemközt Boris Tadić szerb elnökkel beszélgetett, majd a Tadić-kabinett miniszterei csatlakoztak hozzájuk – írja a B92 internetes oldal.

Egyértelmű üzenet

Biden az újságíróknak elmondta: „Az Egyesült Államok nem várja el Szerbiától, hogy ismerje el Koszovó függetlenségét. Ez nem feltétele a szerb-amerikai viszony további fejlődésének, valamint Szerbia uniós tagságának sem. Világos és egyértelmű üzenettel jöttem ide Obama elnök nevében: az Egyesült Államok mélyebb együttműködést szeretne országukkal, segítséget nyújtani a helyi problémák megoldásában, valamint segíteni, hogy Szerbia erősebb, sikeresebb és demokratikusabb tagja legyen az euro-atlanti közösségnek.”

Boris Tadić, szerb elnök meggyőződése, hogy az amerikai alelnök látogatásával új korszak nyílik a két ország viszonyában, és a koszovói helyzettel kapcsolatos nézeteltérések ellenére a további párbeszéd elengedhetetlen. „Biden alelnökkel egyetértettünk abban, hogy ez kiváló alkalom, hogy Szerbia és Amerika közötti viszonyt egy teljesen új szintre emeljük. Kölcsönös tiszteleten alapuló dialógussal óriási előrelépést tehetünk. Együttműködésünk főképp a Nyugat-Balkán Európai Unióba való integrációja, illetve a nemzetközi bűnözés és terrorizmus elleni harc terén lehet gyümölcsöző” – tette hozzá Tadić.

A szerb elnök szerint Szerbia stratégiai célja bejutni az Európai Unióba és ebben létfontosságú Amerika támogatása. Emiatt országa nagyon értékeli az új szemléletet és pragmatizmust, amivel az új washingtoni adminisztráció kezeli a problémákat.

Biden a legmegfelelőbb

Dragan Simić, az Amerikai Tanulmányi Központ főnöke szerint Joe Biden a legmegfelelőbb személy a szerb-amerikai viszony újrakezdésére – írja a BBC szerb kiadása. „Amennyiben az az ember, aki annyi rosszat mondott a szerbekről, most készen áll arra, hogy idejöjjön, akkor ez egyértelmű bizonyíték, hogy Obama adminisztrációja kezét nyújtja Belgrádnak”- tette hozzá.

“A megbeszélések alatt várhatóan Szerbia európai jövőjéről is szó lesz. Az Egyesült Államok döntően befolyásolhatják ezt az utat, hogy az rövidebb és könnyebb legyen újabb és gyakran szükségtelen feltételek nélkül. Szerbiára nézve az lenne a leghasznosabb, ha Tadić elnök és Vuk Jeremić külügyminiszter a megbeszélések alatt kérnék, az Államok vesse latba tekintélyét, hogy Hollandia felhagyjon Szerbia uniós csatlakozásának akadályozásával – folytatta Simić.

Szerbia volt párizsi nagykövete szerint is a hollandokat csak Washington győzheti meg ez ügyben.

„Újraindul” a szerb-amerikai kapcsolat

A Politika napilap értesülései szerint Biden belgrádi látogatásával egyidőben Washingtonban Barack Obama, amerikai elnök átveszi az akkreditációs leveleket Vladimir Petrović Szerbia új washingtoni nagykövetétől.

„Ez nem lehet véletlen. Ez a gesztus csak megerősíti az Obama-kabinet által hangoztatott szándékot, hogy „reszetelje” a szerb-amerikai kapcsolatokat. A számítógép-felhasználók által ismert kifejezéssel Obamáék éppen azt próbálják megértetni, hogy igyekeznek a „hibajavítás” után „újraindítani” a két ország közötti kapcsolatot – írja a Politika washingtoni tudósítója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik