Nagyvilág

A szélsőjobboldal és az iszlám fenyegeti Németországot

A szélsőjobboldal jelentős erősödése, továbbá az iszlám terrorfenyegetettség jelenti a legfőbb biztonsági kockázatot Németország számára - tűnt ki az alkotmányvédelmi hivatal nyilvánosságra hozott éves beszámolójából.

A szélsőjobboldali csoportok által elkövetett erőszakos cselekmények száma 2008-ban 16 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban – mutatott rá a jelentés, utalva arra, hogy tavaly több mint 20 ezer ilyen bűncselekményt követtek el.

Több neonáci

Wolfgang Schäuble belügyminiszter ezzel összefüggésben rendkívül riasztónak nevezte, hogy „a neonácik száma ismét emelkedett.” Ezúttal is elutasította a szélsőjobboldal fő szervezetét jelentő Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) betiltását célzó törekvéseket. A miniszter rámutatott arra is: az elmúlt időszakban növekedett a szélsőbaloldali csoportok által elkövetett erőszakos cselekmények száma is.

Radikális németek

A beszámoló kapcsán a belügyminiszter felhívta a figyelmet arra is, hogy az iszlám fenyegetettség továbbra is súlyos biztonsági kihívást jelent az ország számára. Ennek fő okát Németország afganisztáni szerepvállalásában látja. Több radikális muzulmán szervezet rendelkezik tagokkal Németországban, köztük nem csupán bevándorlókkal, hanem az iszlám vallásra áttért radikális németekkel is. Többen közülük pedig az elmúlt évben is az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet, továbbá más radikális csoportok pakisztáni táboraiban kiképzésben vettek részt.

Ipari kémek

A biztonsági kockázatok között említette az alkotmányvédelmi hivatal a folytatódó ipari kémkedést is. Figyelmeztetett arra, hogy különböző német cégek – illetve hatóságok – változatlanul gyakran célpontjai az interneten keresztül történő ipari kémkedésnek. A tanulmány szerint a Németországgal szembeni kémkedési tevékenység fő kezdeményezője Oroszország és Kína, de néhány közel- és közép-keleti, valamint észak-afrikai ország sem riad vissza ilyen eszközök alkalmazásától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik