Külföld

Brown lecsap a Parlamentre

admin
admin

2009. 05. 19. 21:37

Felszámolják a több évszázados parlamenti önszabályozási rendszert: a törvényhozás nem működhet úgy, mint „valami úri klub”, ahol a tagok maguk írják és működtetik a házirendet – mondta a brit kormányfő a képviselői költségtérítések nyomán kialakult botrányra reagálva.

Az utóbbi évtizedek legmélyebb brit belpolitikai válságát a The Daily Telegraph robbantotta ki: a lap riportsorozatban tárja fel, hogy az alsóházi képviselők – kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt – gyakran milyen képtelen címeken vettek fel költségtérítéseket az elmúlt években.

A hivatalos képviselői elszámolások között szerepelt egyebek mellett helikopter-leszállóhely kialakítása, várárok-tisztítás, vagy nem létező lakáshitel visszaigénylése. Egyes esetekben hozzátartozók lakásait renováltatták közköltségen, és előfordult az is, hogy az állami pénzből felújított ingatlant a képviselő utóbb több százezer fontért eladta.

Gordon Brown munkáspárti miniszterelnök kedd esti, váratlanul összehívott nemzetközi sajtótájékoztatóján bejelentette: a brit parlamentben évszázadok óta honos önszabályozást külső, független ellenőrző rendszer váltja fel, amint az ehhez szükséges jogszabályok megszületnek. Brown szerint a westminsteri törvényhozás nem működhet úgy, mint „valami úri klub”, ahol a tagok maguk írják és működtetik a házirendet. Ha ez a rendszer fennmarad, a közvélemény folyamatosan megkérdőjelezné a parlament működésének áttekinthetőségét – tette hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.