Nagyvilág

350 testőr vigyáz az amerikai alelnökre Belgrádban

Legmagasabb szintű biztonsági intézkedéseket foganatosítanak a szerbiai hatóságok Joe Biden amerikai alelnök belgrádi látogatása idejére.

Mihelyt Szerbia légterében érkezik Biden gépe, a szerb hadsereg vadászgépei veszik körül, emellett legalább két órára lezárják a teljes légteret. Joe Biden biztonságára 350 amerikai testőr fog vigyázni Belgrádban. A szerbiai rendőrség türelmet és megértést kért a lakosságtól, mivel forgalomkorlátozások és utcalezárások lesznek.

Az amerikai elnök Szarajevóból érkezik Belgrádba, majd felkeresi Pristinát is. A boszniai fővárosban is olyan szintű biztonsági intézkedéseket vezetnek be, amilyenekre talán II. János Pál pápa szarajevói látogatása óta nem volt példa.

Joe Biden a legmagasabb rangú washingtoni politikus, aki felkeresi Belgrádot, Jimmy Carter volt amerikai elnök 1980-as jugoszláviai látogatása óta. Belgrádban nem fogadták egyöntetű örömmel Biden alelnöki kinevezését, mivel a politikus még szenátorként az egyik kezdeményezője volt Szerbia 1999-es bombázásának, s már a kilencvenes évek elején is azt vallotta, hogy Szerbia bűne valamennyi, a régi Jugoszlávia felbomlását kísérő háború. A belgrádi sajtó korábban a washingtoni albán lobbi befolyásos tagjaként emlegette Joe Bident.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik