Nagyvilág

Szerbia szerint hadserege a legerősebb

A szerb külpolitika egyik fő adujaként szereplő szerb hadsereg a legkomolyabb és legerősebb a térségben, ezzel Szerbia a balkáni stabilitás egyik legfontosabb tényezője is egyben - állítja a szerb védelmi miniszter. Telekommunikációs eszközeiket azonban már 20 éve nem korszerűsítették.

Dragan Šutanovac, szerb védelmi miniszter a Press Online internetes oldalnak adott interjújában kijelentette: „Semmi kétség afelől, hogy Szerbia a balkáni stabilitás egyik legfontosabb tényezője, és az is kétségtelen, hogy a szerb katonaság a legkomolyabb és legerősebb hadsereg a térségben. Ezt az elismerést a szerb hadsereg megkapta a NATO-tól is, valamint ezt igazolták azon országok vezetői is, akikkel eddig hivatalos találkozóim voltak. Emlékeztetnék arra, hogy minden alkalommal a küldöttség tagjaként tett külföldi látogatásaim során az adott ország legfelsőbb vezetői fogadtak.”.

„A háborús évek, valamint pártviszályos és politizálós időszakok után a hadsereg ismét a szerb külpolitika egyik fő adujaként szerepel, és a többi országgal való jó viszony építésének legfőbb alappilérévé válik. Ennek jelentősége főképp Szerbia és az Egyesült Államok közötti viszony újraértékelésénél lesz érezhető, különösen Joseph Biden, amerikai alelnök küszöbön lévő belgrádi látogatása során. Az Államokból érkező vélemények szerint épp a katonai együttműködés az egyik legfontosabb láncszem a nemrég még ellenségnek számító két ország jövőbeni viszonyában. Tudni kell, hogy bizonyos országok irigykedve nézik, hogy Szerbia azok között szerepel, akiket az amerikai alelnök már mandátumának első évében meglátogat” – tette hozzá Šutanovac.

A szerb hadsereg „jelenlegi formájában” egyébként 2006 júniusában a „Szerbia és Montenegró”-ra „átnevezett” Kis-Jugoszlávia szétesése után jött létre, Szerbia és Montenegró hadseregének azon elemeiből, melyek Szerbia terültén maradtak.

Néhány hónappal ezelőtt Zdravko Ponoš, a közben már felmentett tábornok éppen arról számolt be, hogy a szerb hadseregnél, amely inkább egy szociális intézményre hasonlít sok alkalmazottal, akiknek alacsony a bérük, égető szükség van a korszerűsítésre. Így például a telekommunikációs eszközök felújítására 20 éve nem fektettek be. A kamionjainak nagy része úgyszintén már 20 éves. A szerb hadsereg mintegy 50 százalékkal csökkentette az erődök számát, valamint értékesíteni próbálja szükségtelenné vált tulajdonának egy részét, hogy ezzel is pénzhez jusson. A kormány közben a hadsereg költségvetésének további csökkentésére készül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik