Nagyvilág

Nő mentheti meg a litvánok vagyonát

Fölényes győzelmet aratott a vasárnapi litván elnökválasztáson a független Dalia Grybauskaite, akit már az első fordulóban megválasztottak a balti állam első női államfőjévé.

A központi választási bizottság a voksok 96 százalékának összeszámlálása után, hétfő hajnalban megerősítette, hogy Dalia Grybauskaite a szavazatok közel 68 százalékára tett szert, és a részvételi arány 51 százalékos volt. Mivel a választásra jogosultak több mint a fele adta le voksát, második elnökválasztási fordulóra nincs szükség.

Grybauskaite már éjfél előtt bejelentette győzelmét, megköszönte a választók bizalmát, és fogadkozott, hogy elnöki jogosítványait a gazdasági válság leküzdésére fogja használni.
Az 53 éves, fekete öves karatés Grybauskaite eddig az Európai Bizottság pénzügyi tervezésért és a költségvetésért felelős tagja volt, ezért a brüsszeli testületnek új biztos után kell néznie.

Jelentős befolyás

Litvániában az öt esztendőre választott államfőnek korlátozott a végrehajtói hatalma, legfőbb feladata a kormány külügyi, védelmi és igazságügyi politikájának kontrollja, és jelentős befolyással bír az ország gazdaságpolitikájára is, megvétózhatja például a költségvetést érintő törvényeket.

Az elnökválasztás után a kormánynak le kell mondania, majd az elnöknek ki kell jelölnie az új kabinetet. Az új államfő várhatóan újra Andrius Kubilius fogja kijelölni a négy párti jobbközép koalíciós kormány élére. Dalia Grybauskaite azonban nem titkolta, hogy nincs megelégedve egyes miniszterek munkájával, ezért nem zárta ki, hogy élve elnöki jogkörével, személycseréket hajt végre a kabinetben.

Megszorítások

A roppant népszerű politikus teljes mellszélességgel támogatja a jobbközép miniszterelnök költségvetési megszorításait, bár helytelenített egyes adóemeléseket. Dalia Grybauskaite a kivitel serkentését, az uniós segélyek gyorsabb felhasználását, illetve a kis- és közepes vállalkozásoknak nyújtott adókedvezmények bevezetését tartja szükségesnek a gazdasági válság leküzdéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik