Nagyvilág

A szerb ellenzék nem akarja a NATO-t

Szerb ellenzéki pártok az ország esetleges NATO-tagsága ellen tiltakoztak pénteken annak kapcsán, hogy Joseph Biden amerikai alelnök a jövő héten Szerbiába látogat.

A látogatást a Szerbiában kormányzó koalíció áttörésként értékeli, s a nagyon megromlott szerb-amerikai kapcsolatok javításának lehetőségét látja benne. Még nem tudni, hogy Biden mikor érkezik Belgrádba, csupán azt, hogy hétfőn indul el Bosznia és Hercegovinát, Szerbiát és Koszovót érintő körútjára.

Vojislav Kostunica volt miniszterelnök Szerbiai Demokrata Pártja (DSS) és szoros szövetségese, az Új Szerbia viszont “A NATO-ba soha!” gyűjtőcímmel ellátott, pontosabban nem minősített iratokat adott át a belgrádi belügyminisztériumnak. Szerbia tagja a NATO-tagság “előszobájának” tekintett Partnerség a Békéért programnak, és a Kostunica-kormányok soha nem adták jelét annak, hogy ki akarnának lépni belőle.

Jovan Palalic, a kormányzóból ellenzékivé vált DSS parlamenti képviselője újságíróknak azt mondta, hogy az iratok arról szólnak, mit hirdet, s milyen politikát képvisel az amerikai alelnök. “Meggyőződésünk, hogy nyilatkozatai, s az általa követett politika ellentétes Szerbia és polgárai érdekeivel” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a Joseph Biden által is képviselt politika volt az, amely tíz évvel ezelőtt Szerbia bombázásához, s Koszovó elszakadásának támogatásához vezetett.

A képviselő szerint az amerikai alelnök valószínűleg megpróbál újból nyomást gyakorolni Szerbiára annak érdekében, hogy jószomszédi viszonyt alakítson ki az “álállam” Koszovóval, hogy gyengüljenek a boszniai Szerb Köztársaság intézményei, Szerbia lemondjon katonai semlegességéről, és elkezdődjön a NATO-csatlakozás folyamata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik