Nagyvilág

Milliókat adnak a csecsenek fegyvereiért

Egy csecsenföldi asszony 182 kilogramm trotilt szolgáltatott be a hatóságoknak, s ennek fejében 3,5 millió rubel (több mint 23 millió forint) jutalom üti a markát, egy férfi 74 kilogrammot adott le, s várja másfél millió rubeles (csaknem 10 millió forintos) jutalmát, de a rekorder egyszerre 200 kilogramm robbanóanyagot és több fegyvert adott le - adta hírül pénteken a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap.

Orosz szakértők szerint a csecsenföldi háborúk idején a szélsőségesek mintegy 20 tonnányi trotilhoz jutottak és rejtettek el, legnagyobb részét a kilencvenes évek elején. Ebből a mennyiségből eddig mintegy 12 tonnát használtak fel különböző terrorcselekmények során, így még nyolc tonna robbanóanyagnak nincs nyoma.

A lap úgy vélte, természetes, hogy a csecsen hatóságok igyekeznek rátenni a kezüket a robbanóanyagokra, de megfontolandó, hogy nem túlzás-e a piaci ár közel háromszorosával jutalmazni azokat, akik beszolgáltatják a trotilt. (A beszolgáltatott trotilért, amelynek piaci ára grammonként mintegy 5 rubel, Csecsenföldön 14 rubelt fizet a rendőrség, többet mint amennyibe az ezüst grammja kerül (egy rubel 6,62 forintot ér).

A cikk emlékeztetett rá, hogy a kilencvenes években ugyancsak Csecsenföldön a fegyvereket próbálták begyűjteni, s pénzjutalmat adtak értük: ennek az lett az eredménye, hogy egy és ugyanazt a fegyvert egymás után többször is leadták, s minden alkalommal felvették utána a jutalmat.

Egyébként másutt Oroszországban a rendőrség egyáltalán nem fizet, legfeljebb köszönetet mond a részben a második világháború idejéből megtalált és beszolgáltatott fegyverekért, lőszerért és robbanóanyagért.

Túl ezen nem nehéz rájönni, hogy akár valóságos “trotilláz” is kitörhet, és trotillal megrakott valóságos karavánok indulhatnak meg Csecsenföld felé. Akár nem is csupán bűnözők szervezésében, hanem robbanóanyaghoz hozzáférő egyszerű embereknek is kedve támadhat egy kicsit kaszálni, s az így érkező trotil nagyrészt nem kerül majd a rendőrség kezére. Vagyis Csecsenföldön újra jelentős készlet halmozódhat fel – írta a Komszomolszkaja Pravda.

A lap azonban más véleményt is közölt: eszerint mindent el kell követni, hogy eltűnjön a köztársaságból a rengeteg robbanószer és fegyver, mert mindaddig, amíg Csecsenföldön ilyesmit rejtegetnek, jószerivel egész Oroszország lőporos hordón ül, s bármikor, bárhol történhetnek újabb terrorcselekmények. Helyes tehát pénzért felvásárolni a trotilt, mert az emberélet sokkal drágább, bár ára pénzben nem fejezhető ki – vélekedett a lap másik szerzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik