Nagyvilág

Basescu: fölösleges a határegyezmény Moldovával

Fölöslegesnek nevezte a Románia és Moldova közötti országhatár-egyezmény aláírását Traian Basescu román államfő, aki pénteken bírálta a moldovai hatóságokat amiatt, hogy a román állampolgárokkal szemben vízumkötelezettséget vezettek be.

A román államfő a moldovai és a romániai polgármesterek találkozóján fejtette ki álláspontját. Rámutatott: a chisinaui hatalom a kishatárforgalmi egyezmény aláírását az országhatár-egyezmény aláírásához köti, ami szerinte “érthetetlen” feltétel.

Basescu kishatárforgalmi egyezményt sürget

A kishatárforgalmi egyezmény aláírását Bukarest szorgalmazza, hogy megkönnyítse a moldovaiaknak a belépést Romániába.
Basescu kijelentette: csak az gondolhatja, hogy egy román államfő aláírhatja úgymond a Molotov-Ribbentrop paktum szentesítését jelentő országhatár-egyezményt, aki nem érti, mit is jelent a román államfő felelőssége.

A mai Moldova területe a Molotov-Ribbentrop paktum révén került a Szovjetunió fennhatósága alá, a két világháború között Romániához tartozott.

Basescu hozzátette: Románia 1990 után elismerte az egykori Szovjetunió határait, s mivel Moldova a volt Szovjetunió egyik utódállama, fölöslegesnek tekinti a határegyezmény aláírását.

Bírálta a vízumkényszert

Bírálta, hogy Moldova vízumkötelezettséget vezetett be a román állampolgárokkal szemben. Erre azt követően került sor, hogy az április 5-i moldovai parlamenti választások után Chisinauban utcai zavargások törtek ki, s ezek megszervezésével Vladimir Voronin moldovai államfő Bukarestet vádolta meg.

Basescu emlékeztetett: Románia új egyezmény megkötését szorgalmazza Moldova és az Európai Unió között, hogy a moldovaiak könnyebben kaphassanak beutazási vízumot. Az államfő szerint azonban a román állampolgárokkal szembeni vízumkötelezettség bevezetésével és az emberi jogok megsértésével Moldova megszegi az Európai Unióval kötött, érvényben lévő egyezményt, megnehezíti, hogy újabb megállapodás jöhessen létre a közeljövőben a felek között.

Moldova 64 százaléka románajkú

A román és a moldovai polgármesterek kelet-romániai találkozója kapcsán Basescu kijelentette: ez jó alkalom arra, hogy a két országban lakó románok jobban megismerjék egymást. Moldova lakosságának 64 százaléka románajkú.

A román államfő leszögezte: függetlenül attól, hogy a két ország kormányai között milyen a viszony, Románia továbbra is szorgalmazza Moldova csatlakozását az Európai Unióhoz.

A román-moldovai diplomáciai kapcsolatok feszültté válását követően Bukarest az állampolgársági törvény egyszerűsítéséről határozott, hogy a moldovaiak könnyebben kaphassanak román állampolgárságot. Basescu szerint a román állampolgárságot kérvényező moldovaiak száma megközelíti az egymilliót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik