Nagyvilág

Az amerikaiak többsége abortuszellenes

Az amerikaiak többsége abortuszellenes - tűnik ki a Gallup közvélemény-kutató intézet felmérésének pénteken nyilvánosságra hozott eredményéből.

Noha csekély ez a többség, mégis szembetűnő, mert 1995 óta, amióta a Gallup ilyen felméréseket végez, most először vannak többségben az ellenzők. A felmérés szerint az amerikaiak 51 százaléka ellenzi a művi vetélést, és csak 42 százaléka helyesli.
Ez az eredmény jelentős véleményváltozást tükröz. Egy évvel ezelőtt még ötven százalék támogatta az abortusz lehetőségét és csak 44 százalék foglalt állást ellene.

A megkérdezettek 23 százaléka szerint “minden körülmények között” tiltani kellene a terhességmegszakítást (tehát például akkor is, ha a terhesség nemi erőszak következménye). (A tavalyi adat 17 százalék volt.)

Mint kitűnik az 1015 felnőtt megkérdezésén alapuló, május 7. és 10. között elvégzett felmérésből, a közhangulat eltolódásának fő oka, hogy a republikánus érzelmű amerikaiak összébb zárták soraikat etikai, bioetikai kérdésekben. Most a republikánus pártiak 70 százaléka foglalt állást az abortusz ellen a tavalyi 60 százalékkal szemben. A demokrata párti táborban nem észlelhető semmilyen változás a Gallup felmérése szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik