Külföld

Moszkva háborút indíthat a sarkvidéki olajért

admin
admin

2009. 05. 14. 13:28

Oroszország egy évtizeden belül katonai akciót indíthat az Északi-sarkvidék alatt található kőolaj-és földgázkészletek kiaknázásának jogáért, ha a nemzetközi határviták tovább folytatódnak – áll a Kreml által kedden bemutatott nemzetstratégiai dokumentumban.

Oroszország fegyveres konfliktus lehetőségét vetette fel az Északi-sarkon található hatalmas mennyiségű, még kiaknázatlan kőolaj- és földgázkészlet megszerzésére – írja a Times Online. A kedden bemutatott új nemzeti stratégiai terv szerint Oroszországnak a szomszédos országokkal folytatott területi vitája az Arktisz energiakészleteinek kiaknázásáért akár egy évtizeden belül háborúhoz vezethet.

A dokumentum, amely 2020-ig tekinti át az ország biztonságpolitikai kilátásait, a környező országok Oroszországgal szembeni határvitáit tartja a legaggasztóbbnak az ország energia- és nemzetbiztonságára vonatkozóan.

Az energiaforrásokért folytatott versenyben nem zárhatjuk ki, hogy katonai erővel oldjuk meg azokat a felmerülő problémákat, amelyek megbolygatnák Oroszországnak és szövetségeseinek határai mentén az erőviszonyokat – áll a stratágia szövegében. A Kreml leszögezte, hogy nem áll szándékában fegyveres zónává alakítani az Észak-sarkot, de vannak terveik arra, hogy adott esetben katonai bázist telepítenek a térségbe.

Az Arktisszal határos öt állam – Dánia, Egyesült Államok, Kanada, Norvégia, Oroszország – tavaly óta vitázik arról, kit milyen arányban illet az Arktisz alatti tengerfenék, illetve annak ásványkincsei. Szakértők azt gyanítják, hogy az Északi-sarkvidék alatt található a Föld még kiaknázatlan kőolaj- és földgázkészletének egynegyede. Ennek kiaknázása pedig, a sarkvidéki jégpáncél gyorsuló olvadása következtében, egyre könnyebbé és így gazdaságosabbá válik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.