Nagyvilág

Szakadhat az MKP

Nem kizárt a szakadás a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjában (MKP), mert az MKP vezetősége és a párt parlamenti frakciójából kilépett három képviselő egyelőre nem tudtak megegyezni a helyzet megoldásáról - derült ki az Új Szó című szlovákiai magyar napilapban szerdán közölt értesülésekből.

Az újság szerint az MKP vezetősége különböző ajánlatokkal próbálja meggyőzni Bugár Bélát, Gál Gábort és A. Nagy Lászlót, ők viszont Csáky Pál távozását követelik a párt éléről. Az MKP képviselői jelenleg csak egy kérdésben egységesek: hivatalos tájékoztatást nem adnak a belső viszályokról, sajtótájékoztatón és telefonon sem nyilatkoznak. Név nélkül viszont a párt vezetőségének több tagja megerősítette, hogy Bugárnak listavezető helyet ajánlottak a következő parlamenti választás alkalmával, sőt azt is, hogy Csáky az őszi közgyűlésén bizalmi szavazást kezdeményez saját maga ellen.

A három képviselő állítólag az ajánlatot visszautasította, s az sem kizárt, az európai parlamenti (EP) választás után új pártot alapítanak. „A tárgyalások még nem zárultak le. Én ezt nem részletezem, mert sok mindenről volt szó, nem érdemes kiragadni ebből egyetlenegy pontot sem” – fejtette ki Duray Miklós, az MKP alelnöke, hozzátéve: önmagában egyik pont sem érdekes. Duray szerint, amíg van remény a megegyezésre, tárgyalni kell.

Öllös László politológus szerint baj, hogy a két fél titkos tárgyalásokat vezet. „Egy magas rangú politikus nemcsak maga, hanem a választói nevében is beszél” – véli a politológus. Ugyanakkor azt is valószínűnek tartja, hogy egyik fél sem hajlandó megegyezni, s részükről csak színjátékról van szó. Felmerültek ugyanis olyan hírek is, hogy a távozó képviselők már végleg elhatározták, hogy új pártot alapítanak, viszont csak az európai parlamenti választások után. Öllös jelenleg azt tartja a
legfontosabbnak, hogy a szlovákiai magyarságnak a június 6-i EP-voksolás után minél erősebb reprezentációja legyen a strasbourgi testületben. A politológus szerint a két tábornak azon is el kellene gondolkodnia, hogy kit képviselnek – magukat vagy a szlovákiai magyarokat.

Továbbra is érvényben van a párt korábbi állásfoglalása, mely szerint az egyeztetések eredményeit az MKP Országos Tanácsának május 16-i, rozsnyói ülésén hozzák nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik