Nagyvilág

Elkapták a horvát háborús bűnöst

Nemzetközi elfogatóparancs alapján Bosznia-Hercegovinában letartóztatták a szökésben lévő Branimir Glavašt, akit a múlt héten 10 év börtönre ítéltek szerb civilek ellen elkövetett háborús bűnökért.

Branimir, az 53 éves parlamenti képviselő, a délszláv háború idején a horvát hadsereg tábornoka és Eszék védelmének egyik vezetője volt. Az ő parancsára tartóztattak le szerb civileket, akiket megkínoztak, majd a Dráva folyó partján kivégeztek.

Az ügyet Drago Hedl horvát újságíró göngyölítette fel, aki bizonyítékokat és tanút is talált Glavaš gaztetteihez. Többször meg is fenyegették bűnfeltáró cikkei, valamint az „Eszék dosszié” című dokumentumfilm elkészítéséért. A filmben olyan szerb civilek szerepeltek névtelenül, akik túlélték az egykori tábornok kínzásait és tortúráit – írja a B92 internetes oldal.

A Glavaš elleni per évekig húzódott, és alaposan megosztotta a horvát közvéleményt. Voltak, akik háborús bűnösnek tartották, sokan azonban hazáját védő hősként ünnepelték. Az időközben már ellenzéki politikusként parlamenti képviselővé avanzsált tábornok képviselői immunitására hivatkozva szabadlábon védekezett. Egy időben még éhségsztrájkot is folytatott, hogy elkerülje a börtönt. Az eljárást 2007-ben újították fel ellene, és a múlt héten bűnösnek találván 10 évre ítélték el.

Glavaš az ítélethirdetéskor szabadlábon volt. Videóüzenetében közölte, hogy szökevénynek tekinti magát és Bosznia-Hercegovinába távozott, ahol gyorsított eljárással megkapta az állampolgárságot – számolt be a B92. Az ottani törvények szerint Bosznia-Hercegovina nem adhatja ki saját állampolgárát más országnak. Emiatt valószínűleg szabadon távozhat azt követően, hogy vallomást tesz a rendőrségen.

Az ellenzéki parlamenti képviselő egyébként az első vezető politikus, akit Horvátországban a bíróság háborús bűnökért elítélt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik