Nagyvilág

Kitoloncolták a volt náci táborőrt az USA-ból

Több évi jogi huzavona után hétfőn kitoloncolták John Demjanjukot, az egykori feltételezett náci táborőrt az Egyesült Államokból Németországba, ahová kedden érkezik meg.

A 89 éves ukrán születésű férfit egy mentőautó szállította el otthonából és kerekes székben tolták fel a repülőgépre, amely hétfőn este indult el az ohiói Clevelandből Münchenbe. A kitoloncolásra négy nappal azután került sor, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság elutasította Demjanjuk azon kérelmének tárgyalását, hogy egészségi állapota miatt függesszék fel a kiadatási eljárást.

A müncheni ügyészség márciusban adott ki elfogató parancsot Demjanjuk ellen azzal a váddal, hogy a II. világháborúban náci haláltáborok őreként 29 ezer esetben bűnsegéd volt emberölésben. Az egykori autógyári munkás tagadja, hogy bűnös lenne; azt állítja, a szovjet hadsereg katonájaként 1942-ben német fogságba esett, majd 1944-ig német börtöntáborokban volt, és semmi köze a holokauszthoz.

Marvin Hier rabbi, a Los Angeles-i Simon Wiesenthal Center alapítója szerint valószínűleg ez lesz az utolsó per, amelyben valakit náci háborús bűnökért elítélnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik