Nagyvilág

Újabb zavargások Koszovóban

Több mint húsz személy megsérült a koszovói Donja Korminjana falunál kirobbant zavargásokban. A tiltakozó megmozdulást, mely során a tüntető szerbek összecsaptak a koszovói rendőrséggel, az áramszolgáltatás megvonása váltotta ki.

A koszovói szerbek elutasítják a villanyszámlák kifizetését, és Belgrádtól várják el, hogy átvegye az áramszolgáltatást Koszovó szerbek lakta területein – írja a B92 című internetes oldal.Miután Kosovska Kamenica szomszédságában elterülő három faluban leállították az áramszolgáltatást, a szerbek tiltakozásul lezárták a Gnjilane és Bujanovac közötti utat. A zárlat feloldására kivezényelt koszovói rendőrség valamint az EULEX emberei a kövekkel rájuk támadó szerbek közül ötöt letartóztattak.

Goran Bogdanović, a szerb kormány Koszovó-ügyi minisztere kérte nemzettársaitól, higgadjanak le, mert szerinte erőszakkal semmiképp sem lehet megoldást találni az árammegvonás problémájára. Koszovó belügyminisztere, Zenun Pajaziti pedig felszólította a rendőröket, hogy bánjanak óvatosan és kerüljék az erőszakot a helyi lakossággal szemben, illetve vegyék fel a kapcsolatot a helyi szervezetekkel, és kérjék fel őket, közvetítsenek a kialakult probléma megoldásában.

Ugyanakkor Sermet Ahmeti, Koszovó rendőrfőnöke a felfüggesztett koszovói szerb rendőröket szólította fel, hogy térjenek vissza az állományhoz. A fizetett felfüggesztés május 15-én jár le, és amennyiben június 1-ig nem jelentkeznek munkahelyükön, megszűnik státuszuk a koszovói rendőrségnél. A felszólítás célja, hogy a szolgálatukat bojkottáló szerb nemzetiségű rendőröket emlékeztessék a kiszabott határidőkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik