Nagyvilág

Nincs előrehaladás Grúziában

Nem született semmilyen haladás Miheil Szaakasvili grúz elnök és a grúz ellenzék vezetői közti hétfői tárgyaláson, amely az ország politikai válságának megoldását célozta.

Az ellenzék egyik vezetője, Levan Gacsecsiladze volt elnökjelölt közölte ezt újságírókkal Tbilisziben az államfővel folytatott tárgyalás után. Szavai szerint Szaakasvili és az ellenzék teljesen eltérően ítéli meg a grúziai válságot. “Szaakasvili szerint minden nagyon jól van (az országban), szerintünk minden nagyon rosszul” – mondta. Gacsecsiladzén kívül Szalome Zurabisvili, a grúz diplomácia volt vezetője, Irakli Alaszania, Grúzia egykori ENSZ-nagykövete és Kaha Sartava, a Nemzeti Fórum párt vezetője képviselte az ellenzéket a tárgyaláson.

Az ellenzék egy hónapja újra meg újra tüntetéseket szervez Tbilisziben, hogy az államfő lemondását követelje. Részint azzal vádolják az államfőt, hogy rosszul kezelte a konfliktust Oroszországgal a múlt év augusztusában, részint pedig azzal, hogy egyre inkább tekintélyelvű módszereket alkalmaz.

Szaakasvili rendre visszautasítja a lemondására vonatkozó követeléseket, és hangoztatja, hogy hivatalában kíván maradni elnöki mandátumának lejártáig, 2013-ig. Az államfő számos jelenlegi ellenfele szövetségese volt korábban, és segített neki hatalomra jutni 2003-ban, az úgynevezett rózsák forradalmában. Később azonban csalódtak az elnök politikájában, és szembefordultak vele. Azt állítják, hogy az elnök aláásta az igazságszolgáltatás pártatlanságát, fojtogatja a média szabadságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik