Nagyvilág

Lemond a japán ellenzék vezére

Lemond tisztségéről Ozava Icsiro, a japán ellenzék vezére, hogy ezzel növelje pártja esélyét az októberi választásokon - döntését hétfőn közölte tokiói sajtóértekezletén a politikus.

Korábban úgy tűnt, hogy a politikában kialakult patthelyzet és a választók elégedetlensége a jelenlegi kormányfővel, Aszo Taróval, illetve a kormányzó Liberális Demokrata Párttal (LDP), az ellenzéki, centrista Japán Demokrata Pártnak (JDP) kedvez. Ozava volt az októberi parlamenti választások legnagyobb esélyese, egyik munkatársának az illegális pártfinanszírozás ügyében kirobbant botránya miatt azonban tekintélye megrendült. A pártvezér most, hogy személye ne árnyékolja be a JDP választási esélyeit, bejelentette távozását.

Vatanabe Kozo, a Japán Demokrata Párt képviselője úgy jellemezte a lépést, hogy az bölcs és tiszteletteljes döntés. Kavakami Kazuhisza, a tokiói Meidzsi Gakuin Egyetem politikatudományi professzora szerint a lemondás a közvélemény-kutatási felmérések adatai miatt történt.

A Jomiuri Simbun című japán napilapban közölt felmérés azt mutatta, hogy a megkérdezettek 70 százaléka kérdőjelezte meg Ozava pártelnökségét. A politikus azért is távozik, hogy pártja megnyerhesse a parlamenti választásokat.

„Ez egyesíti a pártot, miközben a választási harcokra készül” – mondta a szakértő. Hozzátette: a felmérések azt mutatták, hogy a választók szerint Ozava gondot jelent ugyan, de emiatt nem fordultak el a JDP-től. Távozása növeli annak esélyét, hogy majd a JDP-t bízzák meg a következő kormány megalakításával – fejtette ki a professzor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik