Külföld

Elzász nagyobb falat volt, mint a Felvidék?

admin
admin

2009. 05. 11. 11:15

A magyar külügyminiszter szerint könnyebb lehetne a magyar-szlovák megbékélés, mint az Európai Unióban példaként nyilvántartott francia-német kiengesztelődés, mert a két közép-európai szomszéd nép sosem harcolt egymás ellen.

“Elvileg a mi megbékélésünknek sokkal egyszerűbbnek kellene lennie, mint a franciáké és a németeké, akik (a múltban) keményen harcoltak egymás ellen. Szlovákok és magyarok közti csatát nehéz keresni” – jelentette ki Balázs Péter abban az interjúban, amelyet a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap közölt hétfőn.

A magyar diplomácia vezetője szerint a magyarokat és a szlovákokat nagyon sok minden fűzi egybe. “Közös a történelmi örökségünk, csak a nyelvünk tér el nagyon egymástól” – tette hozzá. Rámutatott, hogy a franciák és a németek nagyon nagy erőfeszítéséket tettek a viszony javításáért, s ezt Budapestnek és Pozsonynak is meg kell tennie.

Balázs Péter ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Uniónak nincsenek eszközei azok megbüntetésére, akik a kölcsönös megértés modelljét megsértik. Példaként az osztrák Jörg Haidert említette, akinek szélsőjobboldali pártja a kormánykoalíció része lett, amire az EU eléggé szerencsétlen szankciókkal reagált.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy hasonlítható-e Jörg Haiderhez Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, a külügyminiszter kifejtette: “Igen, van néhány hasonlóság. Ez a párt (SNS) szintén nacionalista kártyával játszik, és más nemzetek elleni támadásokkal szerez magának népszerűséget.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.