Nagyvilág

Több mint négyezer újinfluenzás

Négyezer háromszáz fölé emelkedett világszerte a bizonyított újinfluenzás esetek száma, és eddig huszonkilenc ember halt bele a betegségbe az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnapi közlése szerint.

A genfi székhelyű szervezet legfrissebb adatai szerint a fertőzés a világ immár huszonkilenc országát érinti, s összesen 4379 esetben bizonyítottan az új influenza vírusa fertőzött meg embereket.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ pénteken még világszerte kétezer-ötszáz esetről számolt be; a fertőzés akkor huszonhat országot érintett.
Mexikóban, ahonnan a járvány kiindult, a WHO szerint 1626 bizonyított esetet jegyeztek fel, s a betegségben eddig 45-en haltak meg.

A legtöbb bizonyított esetet, 2254-et azonban az Egyesült Államokban regisztrálták, ahol két halálos áldozatot követelt a kór. Kanadában 280 esetben bizonyosodott be az újinfluenzás fertőzés, és egy beteg halt meg, Costa Rica pedig nyolc fertőzésről és egy elhalálozásról számolt be a WHO-nak.

Spanyolországból 93 bizonyított esetet jelentettek, Nagy-Britanniából 39-et, Franciaországból 12-t, Németországból 11-et, Olaszországból 9-et, Izraelből és Új-Zélandról egyaránt hetet, Brazíliából hatot, Japánból négyet, Hollandiából, Panamából és Dél-Koreából hármat-hármat, Salvadorból pedig kettőt.

Egy-egy esetet jelentettek a WHO-nak Argentínából, Ausztráliából, Ausztriából, Kolumbiából, Dániából, Guatemalából, Hongkongból, Írországból, Lengyelországból, Portugáliából, Svédországból és Svájcból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik