Nagyvilág

Együtt kampányolnak a magyarok Erdélyben

Közösen kezdte EP-kampányát a nagybányai piacon az RMDSZ befutó jelöltje és Tőkés László. Elképzelhető, hogy az egység nemcsak a voksolásig tart.

Együtt kampányolt a hét végén a romániai Nagybányán Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető alelnöke és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, akik az RMDSZ színeiben indulnak jelöltként júniusban az európai parlamenti választásokon.

A két politikus együtt kezdte kampánykörútját a nagybányai piacon, ahol az összefogás fontosságát tolmácsolták a választóknak – olvasható az RMDSZ tájékoztató hírlevelében. Kovács hangsúlyozta: az RMDSZ és az EMNT közötti egyezség nem csak papíron létezik, hanem valós összefogásról van szó, amelyet már régóta várnak a romániai magyarok.

“Hosszú távra tervezzük a magyar összefogást, így nemcsak június 7-ig dolgozunk együtt, hanem azt akarjuk, hogy a választás után se legyen széthúzás a romániai magyar közösségben” – mondta Winkler Gyula, az RMDSZ-lista egyik befutó helyét elfoglaló európai parlamenti képviselő-jelölt Kolozs megyei kampánykörútján. A jelenleg is EP-képviselői mandátummal rendelkező Winkler a bulgáriai törökök példáját említette, akik – mint mondta – 2007-ben számarányukhoz képest majdnem háromszor jobb eredményt értek el az EP-választáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik