Nagyvilág

Lángolnak a kaliforniai villák

Több mint hat tucat, sok millió dollár értékű fényűző villa semmisült, illetve rongálódott meg erdőtűzben az Egyesült Államok nyugati partvidékén, Kalifornia államban - közölte a helyi tűzoltóság.

Helyi idő szerint csütörtökön már több mint 500 hektárnyi terület vált a lángok martalékává a felkapott óceánparti település, Santa Barbara feletti dombokon a beszámoló szerint. Eddig 15 ezer ember volt kénytelen elhagyni otthonát.

Nagyjából 1400 tűzoltó próbálja megfékezni a két napja fellobbant lángokat, az oltásban helikoptereket és repülőgépeket is bevetnek. Tíz tűzoltó megsérült az oltásban, hárman közülük súlyosan. A munkát a nehéz terep és a sűrű növényzet mellett viharos széllökések nehezítik.

Lángolnak a milliós villák (AP)

Lángolnak a milliós villák (AP)

Arnold Schwarzenegger, Kalifornia állam kormányzója még szerdán szükségállapotot hirdetett ki Santa Barbara megyében; az intézkedés megkönnyíti, hogy a hivatalos szervek további pénzeszközöket és felszerelést csoportosítsanak át, hogy elhárítsák a tűzvészt.

Erdőtűz Santa Barbara környékén (Reuters)

Erdőtűz Santa Barbara környékén (Reuters)

Legutóbb tavaly pusztított erdő- és bozóttűz ugyanebben a térségben, akkor 200 ház vált a lángok martalékává. A 90 ezres lakosú Santa Barbara 160 kilométernyire nyugatra fekszik Los Angelestől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik