Nagyvilág

Egy kompon rekedt 160 albán diák

A trieszti kikötőbe Durresből befutott Venezia komphajón 160 albán diák rekedt, miután a tiranai magyar konzulátus érvénytelenítette vízumukat, s ezért az olasz hatóságok nem engedték partra szállni őket "a szükséges garanciák hiányában" - jelentették be pénteken.

Az albán diákok csütörtökön délután érkeztek a hajóval az olasz város Öreg Kikötőjébe, de nem szállhattak partra. A mólót az olasz rendőrök és pénzügyőrök folyamatosan őrzik. A fiatalok az éjszakát a komp kabinjainak fekvőhelyein töltötték, s a büfékből látták el magukat. Péntek reggel hangos tiltakozó akció volt a fedélzeten, de csak néhány percig tartott.

Az albánok papírjait egyelőre vizsgálják az olasz rendőrség, illetve a vám és a pénzügyőrség emberei is. Ha nem tisztázódik a helyzet, akkor a 160 utasnak a fedélzeten kell maradniuk a komp visszaindulásáig – a menetrend szerint szombaton 13 órakor fut ki -, s vissza kell térniük Albániába. Helyszíni beszámolók szerint az albánok először Magyarországot jelölték meg úti célnak, a későbbiekben viszont Franciaországot és Spanyolországot.
Az olasz hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozó tiranai jelentése szerint a 160 diáknak “érvénytelenítették a magyar nagykövetség által kiadott vízumjait”.

A szabályszerűen kiállított schengeni vízumokat csaknem egy héttel kiadásuk után azért vonták vissza, mert “bizonyos rendellenességeket szűrtek ki a nagykövetséghez benyújtott dokumentumokban”. A magyar hatóságok értesítették döntésükről az olasz rendőrséget, s az feltartóztatni kényszerült a csoportot, amelynek kalandja meglehetősen nagy médiavisszhangot kapott Albániában.

Varga Szabolcs tiranai magyar konzul pénteken a távirati irodát telefonon arról tájékoztatta, hogy a tiranai magyar konzuli hivatal Szlovénia nevében is ad ki vízumokat, s ez a csoport Szlovéniába igényelt beutazási engedélyeket, amelyeket ki is adtak. Utána derült ki, hogy a benyújtott adatok eltértek a valóságtól. A magyar konzulátus ezért utólag érvénytelenítette a vízumokat, s erről értesítette az olasz és az albán hatóságokat – mondta Varga Szabolcs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik