Nagyvilág

Schwarzenegger legalizálná a marihuánát

Arnold Schwarzenegger, Kalifornia kormányzója megfontolná a marihuána legalizálását és megadóztatását, amitől extrabevételekhez juthatna a nehéz pénzügyi helyzetben levő amerikai szövetségi állam.

A mára már megcsappant népszerűségű republikánus kormányzót – akinek jövőre jár le a mandátuma – arról kérdezték: eljött-e az ideje szerinte annak, hogy a marihuánát úgy kezeljék, mint az alkoholt. A kormányzó az egykor tabunak számító kérdésre azt felelte, annak még nem, de itt az ideje, hogy erről vita kezdődjék.

Véleménye szerint nagyon gondosan tanulmányozni kell, hogy a drogot legalizáló országokban milyen hatással járt ez a döntés. Az egykori hollywoodi színész – aki korábban bevallotta, hogy egykor marihuánát szívott – azt mondta: a legalizálásról nem szabad kizárólag az állami bevételek növelésének szempontja alapján dönteni.

Az Egyesült Államokban 1937 óta van betiltva a marihuána. A kaliforniai Field Poll intézet felmérése szerint a szövetségi állam szavazóinak 56 százaléka támogatja a marihuána legalizálását.
Tom Ammiano San Franciscó-i demokrata párti állami képviselő törvényjavaslata szerint a marihuána forgalmát a szeszes italokkal azonos módon szabályoznák: engedélyeznék árusítását felnőtteknek, a 21 év alattiak számára viszont tiltanák a vásárlást és birtoklást is. Ammiano számítása szerint javaslata 1,3 milliárd dollár bevételhez juttatná az államot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik