Nagyvilág

Vérfürdő egy török esküvőn

Legalább 45 ember vesztette életét és hatan megsebesültek hétfőn este Törökország főként kurdok lakta délkeleti részén, Mardin város körzetében, amikor lövöldözés robbant ki egy esküvői rendezvényen.

A török NTV a CNN Türk tv-csatornák a helyi hatóságokat és kórházi forrásokat idézve számoltak be a fegyveres összetűzés legújabb mérlegéről, az első jelentések csak 16-17 halottat és 20 sebesültet említettek, s ismeretlen támadókról szóltak.

Egyes sajtóbeszámolók szerint a menyasszony és a vőlegény családjai estek egymásnak az esküvőn, s abban részt vettek a kurd szakadárok elleni harcra létrehozott, államilag támogatott milícia tagjai is. Más források szerint e milícia rivalizáló csoportjainak viszálya torkollott fegyveres konfliktusba, amelyben kézigránátokat és gépfegyvereket is bevetettek. Az Anadolu török hírügynökség nem zárja ki a terrortámadás lehetőségét sem. A Hürriyet című török lap honlapján arról számolt be, hogy négy fegyveres követte el a vérengzést, akik elmenekültek a helyszínről.

Besir Atalay török belügyminiszter kedd hajnali nyilatkozatában úgy foglalt állást, hogy az első bizonyítékok nem utalnak terrorakcióra, vagyis ezzel előzetesen kizárta, hogy Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állna a háttérben. A hatóságok rendőri és katonai egységeket vezényeltek a helyszínre, a falut körbezárták a biztonsági erők, s nem engednek be újságírókat a településre.

Helyi sajtójelentések szerint a menyasszony – a falusi elöljáró, a muhtar leánya – és a vőlegény családjaiban egyaránt voltak olyanok, akik tagjai a helyi kurd szakadárok elleni harcra létrehozott milíciának. Az azonban nem világos, hogy a szíriai határ közelében történt véres leszámolás az Ankarához hű helyi kurd milíciával vagy pedig a kurd szeparatistákkal hozható összefüggésbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik