Nagyvilág

Feleségének támadt Berlusconi

Ellentámadásba ment át hétfőn Silvio Berlusconi, miután felesége, Veronica Lario a sajtó útján bejelentette: válókeresetet nyújt be ellene. Az olasz kormányfő nyilvános bocsánatkérést követel a feleségétől.

Veronica asszony azután döntött a válóper mellett, hogy a miniszterelnököt hírbe hozták egy 18 éves, tv-s karrierre áhitozó modellel. Azt is sérelmezte, hogy a közelgő európai parlamenti választásokra pártja, a Szabadság népe (Pdl) színésznőket és tv-sztárokat jelölt képviselőnek. Berlusconi a legnagyobb példányszámú olasz napilapnak, a milánói Corriere della Serának adott interjúban közölte: elege van a feleségéből, aki már harmadszor csinál botrányt választási kampány kellős közepén.

“Fenntartottam ezt a nehéz helyzetet a gyermekek iránti szeretetből, de most már vége, nincsenek meg a feltételek hozzá, hogy továbbra is együtt maradjunk” – jelentette ki az olasz kormányfő.

Csak az apja barátja

Berlusconi a torinói La Stampának is nyilatkozott, válaszolva felesége ama kijelentésére, amely szerint “nem tud együtt maradni egy olyan emberrel, aki kiskorúakhoz jár”. A miniszterelnök ezt határozottan kikérte magának, és esküdözött, hogy a Noemi nevű lány apja jó barátja, ezért találkoztak.

Berlusconi maga is politikai vihart kavart azzal, hogy felesége válási szándékát a “baloldal összeesküvésének” nevezte. Dario Franceschini, a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára felszólította a miniszterelnököt, hogy “hagyjon fel a patetikus kijelentésekkel, és ne akarja félrevezetni az olaszokat”.

A szintén baloldali Értékek Itáliája párt képviselője, Antonio Borghesi viszont a parlamentben felszólította Berlusconit, hogy tisztázza magát a kiskorúakhoz fűződő kapcsolatok ügyében, és nyugtassa meg az állampolgárokat: nem követett el olyasmit, ami az olasz törvények szerint is büntetendő.

Zeffirelli is beleszólt

A konzervatív nézeteiről ismert Franco Zeffirelli filmrendező ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy Veronica asszonyt olyanok befolyásolták, akik “politikailag is szembeállították” férjével.

Politikai elemzők szerint Berlusconi magánéleti viharai sokkolhatják választóinak egy részét, de kétlik, hogy az ügynek komoly hatása lenne. A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a Pdl jobban áll, mint a 2008. áprilisi parlamenti választások idején: jelenleg a szavazók 40 százalékát tudhatja maga mögött. Ugyanakkor a PD folytatja mélyrepülését, támogatottsága jelenleg mindössze 26,2 százalékos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik