Nagyvilág

Érintetlen lányokat akar a szaudi főmufti

Szaúd-Arábia legfőbb vallási vezetője szerint a lányoknak érintetlennek kell maradniuk, szemben a fiatalok életmódját nyugatira változtatni kívánó liberális erők nyomásával.

A vezető olajexportőr, 25 milliós lélekszámú Szaúd-Arábia szigorú iszlám állam, ahol a vallási keményvonalasok és a reformerek ádáz vitát folytatnak az ország jövőjéről. Abdallah király mérsékelt reformer.

“Azt akarják, hogy fátyol nélkül járjanak, egyedül utazzanak, azzal lépjenek kapcsolatra, akivel akarnak és azt hívják fel barátkozás céljából, akit csak akarnak” – áll Sejk Abdul-Aziz Al as-Sejk főmufti közleményében, amelyet az SPA állami hírügynökség tett közzé.

Konzervatív erkölcs

A főmufti szerint az oktatási rendszernek olyan tanítókra van szüksége, akik a konzervatív erkölcsöt állítják a középpontba. “Az egyetemen tanítóknak el kell sajátítaniuk az erkölcs népszerűsítését és a bűn megelőzését” – közölte.
Szaúd-Arábiában különleges vallási rendőrség működik. Hasonló szervek számos Öböl menti arab országban erősítik a nemi szegregációt.

A főmufti figyelmeztetett: a mobiltelefonok használata, az üzenetek küldése sérti a befolyásos vallási testület által fenntartott erkölcsi törvényt.

A technika átka

“…sokan vannak, akik úgy akarják elcsábítani a lányokat, hogy telefonon hívják őket. Óh, milyen sokan vannak, akik azt szeretnék, hogy a lányok áldozatul essenek nekik, és sok nő van, aki hisz nekik” – így a főmufti a szaúdi lányokhoz intézve intelmeit.

Sok szaúdi azért veszi igénybe az internetet, hogy a szigorú rendszert elkerülve létesítsenek kapcsolatokat. Vannak férfiak, akik arra is használják mobiltelefonjukat, hogy nyomást gyakoroljanak a hajadonokra, azzal zsarolva őket, hogy esetleg fényképük van róluk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik