Nagyvilág

Tízezrek tüntettek Sarkozy ellen

Franciaországban pénteken tízezrek csatlakoztak a május 1-jei felvonulásokhoz, hogy tiltakozzanak Nicolas Sarkozy elnök súlyos társadalmi krízissel fenyegető válságkezelő lépései ellen.

Az ellenzéki szocialista párt (PS) 2002 óta először szólította fel tagjait, hogy vegyenek részt a demonstrációkon, s egységes fellépést igyekeznek mutatni az országszerte közel háromszáz megmozdulást szervező francia szakszervezetek is, amelyek eddig azon civakodtak, hogy miként reagáljanak Sarkozy politikájára.

Délelőtt olyan nagyvárosokban tartottak felvonulásokat, mint Marseille, Toulouse, Le Mans, Orleans és Avignon, a párizsi nagy demonstráció délután kezdődött. A szervezők reményei szerint a résztvevők száma országosan a hárommilliót is elérheti.

Súlyos válsághelyzet

Benoit Hamon, a szocialisták szóvivője a France Info rádióadónak nyilatkozva kijelentette, hogy amennyiben a pénteki tömegmegmozdulások süket fülekre találnak a konzervatív kormánynál, Franciaország “egy nyilvánvalóan súlyos válsághelyzet közelébe kerül”. “Senki sem teheti túl magát franciák millióin” – mondta. Franciaország válságkezelése mindenek mondható, csak példásnak nem – tette hozzá. A kormány politikája nem csak hogy szociálisan “teljesen igazságtalan”, de gazdasági tekintetben is “teljesen hatástalan” – szögezte le.

A szakszervezetek nem utolsósorban az ellen tiltakoznak, hogy a kormány által a gazdaság ösztönzésére jóváhagyott 26 milliárd euró szerintük a cégtulajdonosok zsebébe vándorol, és semmi sem jut a vásárlóerő növelésére.

Túszejtés

A feszült hangulat az elmúlt hetekben abban is megmutatkozott, hogy több cég alkalmazottai is megszállták üzemeiket vagy túszul ejtették menedzsereiket az állásleépítések elleni tiltakozásul.

A pénzügyi és gazdasági válság miatt az elmúlt egy évben 440 ezer állás tűnt el a francia munkaerőpiacról, s csak az év eleje óta több mint 240 ezer francia vesztette el munkáját, közel 2,5 millióra növelve az állástalanok teljes létszámát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik