Nagyvilág

Belehalt sérüléseibe a holland ámokfutó

Egy nappal a Beatrix holland királynő ellen megkísérelt autós támadás után belehalt súlyos sérüléseibe a merényletet elkövető férfi.

A holland államügyészség pénteki közlése szerint a férfi hajnalban hunyt el a kórházban, egy operációt követően.

A 38 éves Karst T. csütörtökön a közép-hollandiai Apeldoornban kisautójával nagy sebességgel belehajtott a királyi családot részvételével rendezett ünnepi felvonulás nézőinek egy csoportjába, öt ember halálát és tizenkettő sérülését okozva.

Az ámokfutó sem élte túl (Fotó: MTI)

Az ámokfutó sem élte túl (Fotó: MTI)

Mint utóbb bevallotta, a munkája és lakása elvesztése miatti kétségbeesésében ragadtatta magát a támadásra.

Formálisan letartóztatták

Több holland tömegtájékoztatási eszköz már csütörtök este azt jelentette, hogy a férfi “a klinikai halál” állapotában van. Bár a férfit gyilkosság vádjával formálisan letartóztatásba helyezték, az ügyészség már délután, nem sokkal a monarchia tiszteletére tartott ünnepségnek brutálisan véget vető támadás után elismerte: az elkövető nincs abban az állapotban, hogy kihallgathassák.

Fekete kisautójával a holland férfi a királyi családot szállító nyitott tetejű busz felé hajtott. Az autót – amely néhány méterrel elkerülte a buszt – végül egy emlékmű kőoszlopa állította meg. A halálos áldozatok kilétét nem közölték. A sérültek között egy értelmi fogyatékosokat is foglalkoztató zenekar négy tagja mellett, nők és gyermekek is voltak.

Szándékosan?

A királyi családból senki sem sérült meg. A rendőrség azt közölte a támadóról, hogy nem külföldi, nem büntetett előéletű, s nem voltak eddig pszichológiai problémái sem. Holland sajtóértesülés szerint maga mondta el a rendőröknek, hogy szándékosan hajtott a tömegbe.

Hollandiában tízezrek nyilvánították ki együttérzésüket az áldozatokkal és hozzátartozóikkal, részvétaláírásokkal és különböző internetes oldalakon, de a világ számos részéről is érkeztek részvéttáviratok.

A támadás helyszínén, Apeldoornban péntek este istentisztelettel emlékeznek meg az áldozatokról.
Április 30. ünnepnap Hollandiában, ekkor tisztelegnek a királyi család előtt, a néhány éve elhunyt Julianna anyakirálynő születésnapjának apropóján. A királynő minden évben más városban ünnepli ezt a napot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik