Nagyvilág

Merényletkísérlet Beatrix királynő ellen?

Autó hajtott csütörtökön Hollandiában a királynő részvételével rendezett felvonulás nézőinek egy csoportjába, hivatalos ügyészségi közlés szerint négyen meghaltak és további tizenhárman sérüléseket szenvedtek.

A nézők Beatrix királynő és családjának bevonulását nézték a monarchia tiszteletére hagyományosan április utolsó napján tartott ünnepségen, a közép-hollandiai Apeldoornban.

A királyi családból senki sem sérült meg. A ünnepséget azonban megszakították, a tervezett további eseményeket törölték. Ügyészségi illetékesek délután megerősítették, hogy feltételezésük szerint a nagy sebességgel közeledő fekete Suzuki Swift szándékosan hajtott a királyi családot szállító járművek, az uralkodót vivő, nyitott tetejű busz felé.

Két ember zuhan a földre amikor a személygépkocsi teljes gázzal a tömegbe hajt. (MTI)

Két ember zuhan a földre amikor a személygépkocsi teljes gázzal a tömegbe hajt. (MTI)

Az autót – amely néhány méterrel elkerülte a buszt – végül egy emlékmű kőoszlopa állította meg, 38 éves holland vezetőjét súlyosan sérült állapotban őrizetbe vették.

Április 30. ünnepnap Hollandiában, több mint fél évszázada ekkor tisztelegnek a királyi család előtt a néhány éve elhunyt Julianna anyakirálynő születésnapjának apropóján. A királynő minden évben más városban ünnepli ezt a napot. A királyi ház csütörtökön közleményt adott ki, amely szerint az uralkodócsaládot sokkolták az apeldoorni események. Beatrix királynő osztozik az áldozatok és hozzátartozóik fájdalmában – tette hozzá a közlemény.

A sérültek között a ünnepség rendjét őrizni hivatott rendőrök is vannak. Öt sérült állapota súlyos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik