Nagyvilág

Távozik a Société Générale elnöke

Bejelentette lemondását a francia Société Générale elnök-vezérigazgatója. Daniel Bouton döntését azzal indokolta a Le Figaro című napilapban szerdán megjelent interjújában, hogy a bankcsoportot szeretné megvédeni.

“A bank védelmében döntöttem úgy, hogy most megyek el. Folyamatos támadások kereszttűzébe kerültem, amelyek ártanak a cégnek is, amelyhez nagyon kötődöm” – hangsúlyozta Bouton. Az igazgatótanács május 6-án megválasztja az új elnököt.

A lemondott vezető hozzátette: – Mint minden vezető, bizonyára követtem el hibákat és néha ügyetlen voltam, elismerem … De a kritikák, amelyeknek célpontja vagyok, elviselhetetlenekké váltak, és a banknak vissza kell nyernie a nyugalmat. Ha ehhez a lemondásom hozzájárulhat, annál jobb.

Az 59 éves bankvezető – aki 1997 óta áll a Société Générale élén – a lap kérdésére leszögezte, hogy végkielégítés nélkül távozik. Ugyanakkor évi 730 ezer eurós nyugdíjra számíthat.

Franciaország harmadik legnagyobb bankja a másfél évvel ezelőtt Jérome Kerviel tőzsdei alkusznak tulajdonított 4,2 milliárd eurós rekord veszteség óta több botránykrónika tárgya is volt. Legutóbb a Libération című napilap hétfői számában azt állította: a bank 5-10 milliárd eurós veszteséget könyvelhet el egyik leányvállalatának rossz befektetései miatt. A bank vezetősége közleményben cáfolta az értesülést.

A Kerviel-botrány kitörése után 2008 januárjában Nicolas Sarkozy államfő nyilvánosan hangoztatta, hogy a bankelnöknek vállalnia kellene a felelősséget és le kéne mondania. Ennek kapcsán Bouton elmondta: sajnálja, hogy nem sikerült meggyőznie a közvéleményt arról, hogy egy nagy tehetségű csaló akciójáról volt szó, aki több tízmilliárd eurót kockáztatott. Az elnök a botrány alatt egyébként benyújtotta a lemondását, de azt az igazgatótanács nem fogadta el.

Bouton szerint viszont az elmúlt időszakban hiba volt, hogy nem utasította vissza azt a részvényopciós tervet, amelyről az igazgatótanács a közelmúltban döntött, s így az állami – 1,7 milliárd eurós – mentőövben részesült Société Générale vezetői több tízezer részvényopcióhoz jutottak. A felháborodást követően a bankvezetők végül március végén lemondtak előnyös árú részvényvásárlási elsőbbségükről.

Az elnök-vezérigazgató szerint azért is őt terheli a felelősség, hogy a pénzügyi válságban a bank túlságosan megbízott a rendszerben és túl sokat kockáztatott.

Eric Woerth költségvetési miniszter az elmúlt időszak támadásaira hivatkozva üdvözölte Bouton “személyes döntését”, de hozzátette: azt is meg kell említeni, hogy neki köszönhető, hogy az elmúlt tíz évben a Société Générale az egyik legjelentősebb bankká vált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik