Külföld

Szlovákiában toboroznak Toroczkaiék

admin
admin

2009. 04. 29. 09:52

Mégis tartott tagtoborzást Szlovákiában a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM), habár a szervezet szlovákiai képviselői csak tájékoztató gyűlésekről beszéltek, s a tagtoborzóról szóló híreket igyekeztek cáfolni - írja az Új Szó című pozsonyi magyar napilap.

Az újság szerint a verbuválást igazolja, hogy szerdán „tagtoborzójának körülményeiről és az azzal kapcsolatos rendőrségi és titkosszolgálati intézkedésekről” tart sajtótájékoztatót a komáromi Erzsébet híd közepén a HVIM két vezetője, Toroczkai László és Zagyva György Gyula. A HVIM azt állítja, hogy olyan lépésekre készül, amelyek „több szlovák politikust is érinteni fognak”.

A szervezet akciójáról kedden nem tudtak a révkomáromi városházán. Weszelovszky Gábor osztályvezető tájékoztatása szerint hozzájuk semmilyen bejelentés nem érkezett a HVIM tervezett rendezvényével kapcsolatban. A szlovákiai rendőrséghez sem érkezett hivatalos bejelentés az eseményről, de munkatársuk nem zárta ki, hogy tudnak a tervezett sajtótájékoztatóról. A magyarországi rendőrhatóságoknak kedden a lap szerint nem volt információjuk a HVIM akciójáról.

Robert Fico szlovák miniszterelnök a közelmúltban élesen bírálta a HVIM szlovákiai tevékenységét, s felszólította a rendőrséget, hogy kísérje figyelemmel az ügyet, hozzon intézkedéseket Szlovákia önállóságának védelmében. Fico szerint a HVIM márciusban Dunaszerdahelyen és Somorján is tartott tagtoborzót. Nem tudni, hogy hány szlovák állampolgár lépett be a szervezetbe, és Fico sem mondott számokat.

A világhálón közzétett tájékoztatások szerint a HVIM április 22-én Fülekre, április 23-án Szepsibe, április 24-én pedig Kassára tervezett tagtoborzót. “A rendőrség fokozott figyelemmel kíséri ezt a tevékenységet” – jelentette ki a múlt héten Martin Korch, a szlovákiai rendőr-főkapitányság szóvivője.

A szlovák kormányfő legutóbb egy sajtóértekezleten hívta fel ismételten a figyelmet arra, hogy a HVIM és a Magyar Gárda tagokat toboroz Szlovákiában. Fico szerint ezek az emberek szélsőségesek, nem ismerik el az államhatárokat, “legszívesebben egy kanál vízben megfojtanák Szlovákiát”. Megjegyezte, hogy a szlovák nemzetbiztonsági hivatal is figyelemmel kíséri a magyar szélsőségesek tevékenységét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.