Külföld

A csőd szélén áll Bosznia-Hercegovina

admin
admin

2009. 04. 29. 12:52

A daytoni békeszerződés óta nem volt ilyen rossz a helyzet Bosznia-Hercegovinában – mondta Doris Pack, az Európai Parlament délszláv ügyekkel foglalkozó küldöttségének német elnöke.

Doris Pack az Európai Parlamentben nemrégen indítványozta annak a határozatnak az elfogadását, amely Bosznia-Hercegovina állam megerősítésére, valamint a reformok felgyorsítására irányulna – írja a B92 című internetes oldal. A múlt héten ezt az EP el is fogadta.

Pack, aki jelenleg kétnapos boszniai látogatáson tartózkodik, kijelentette: „Már évek óta követem a boszniai eseményeket, és kijelenthetem, hogy a helyzet ma jóval rosszabb, mint volt. Nem látok indíttatást az előrelépéshez.”

Bosznia-Hercegovinának haladnia kellene előre, de ez az ország még sohasem volt ennyire frusztrált és siralmas – fejtette ki. Az EU főképviselő hivatala (OHR) nem végezheti a bosnyák politikusok munkáját. Protektorátusként Bosznia-Hercegovina nem csatlakozhat az unióhoz – tette hozzá.

Pack szerint a Boszniai Szerb Köztársaság akadályozza azoknak a törvényeknek elfogadását, amelyek szükségesek a vízummentesség feltételeinek teljesítéséhez. Azokról a törvényekről van szó, amelyeket nem sikerült elfogadtatni a bosnyák parlamenttel. Közöttük olyanok is vannak, amelyek a határ irányításához, vagy a korrupció elleni stratégia végrehajtásához szükségesek. Ez csak néhány példa arra, hogy a BSZK miként akadályozza az előrelépést.

Pack hozzátette, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság akadályozza a vízum „útvonaltervének” teljesítését is, és amennyiben a BSZK miniszterelnöke arról beszél, hogy a jogköröket az állami szervekről a nemzeti entitásokra kell átruházni, akkor az mindenképpen visszalépésnek minősül és nem haladásnak.

Bosznia-Hercegovina csak működő államként léphet be az Európai Unióba – mondta Pack.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.