Külföld

A Vajdaságon spórolna a szerb kormány

admin
admin

2009. 04. 28. 14:46

A szerb kormány eredeti költségvetés-módosítási javaslata értelmében Vajdaság nem kapja meg az őt alkotmány szerint megillető hét százalékot a büdzséből. Pásztor István (VMSZ) ugyanakkor közölte: az IMF-megállapodás küszöbén Szerbia nem engedheti meg magának, hogy a készülő költségvetés mögött ne legyen széles politikai támogatás, márpedig a magyar politikusok szavazatai nélkül nem léphetnek érvénybe a változtatások.

A kormány javaslatára Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke és Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga vezetője közös sajtóértekezleten reagált. Követelték a szerb kormánytól, hogy változtasson a javasolt költségvetés-módosításon, és mintegy 10 milliárd dinárral növelje a Vajdaságnak szánt összeget. Ez nagyjából megfelelne a szerbiai költségvetés 7 százalékának, amennyi az alkotmány szerint is járna Vajdaságnak – írja a Vajdaság Ma című internetes oldal.

Pásztor közölte, hogy pártjának négy parlamenti képviselője semmiképp sem fogja megszavazni azt a javaslatot, miszerint a tartománynak mindössze 46 milliárd dinár jutna, ami a szerbiai költségvetésnek alig 5,7 százaléka, valamint emlékeztetett arra, hogy ez már a harmadik alkalom, hogy a VMSZ a Vajdaságnak járó összeg alkotmányos betartását szorgalmazza.

Ezt követően a múlt héten Mirko Cvetković, szerbiai kormányfő fogadta a vajdasági politikusokat. Pásztor István szerint világossá vált Belgrád számára, hogy a költségvetés módosításához nincs meg a parlamenti többség a vajdasági magyar képviselői szavazatok nélkül. Emellett Szerbia nem engedheti meg magának, hogy a Nemzetközi Valutaalappal alakítandó megállapodást veszélybe sodorja azzal, hogy az országon belül a készülő költségvetés kapcsán nincsen maximálisan széles konszenzus.

A kormányfő megígérte, hogy a tartomány megkapja a köztársasági költségvetés módosítását követően az alkotmány értelmében járó hét százalékot. Így a Vajdaságnak szánt elsődleges költségvetési keret mintegy hat és fél milliárd dinárral fog növekedni, ez meghaladja azt a hét százalékos keretösszeget, amit az alkotmány a tartomány vonatkozásában előír. A vajdasági politikusok ezt egyértelmű sikernek könyvelték el.

A legfrissebb hírek szerint azonban ismét kérdésessé vált a szerbiai költségvetés módosításának parlamenti elfogadása. Diana Dragutinović, pénzügyminiszter ugyanis kijelentette, hogy a tartomány az alkotmány által szavatolt hét százalékát a szerb büdzséből csak valamikor a nyáron kapná meg. A vajdasági pártok szerint nem így állapodtak meg a miniszterelnökkel – írja a Vajdaság Ma.

Diana Dragutinović elmondta, hogy a szavatolt hét százalékhoz szükséges hiányzó hatmilliárd dinárt Vajdaság csak azt követően fogja megkapni, hogy megszavazzák a tartományi hatáskörökről szóló törvényt, amelyen jelenleg is intenzíven dolgoznak.
A vajdasági pártok már korábban jelezték, hogy ha nem kapják meg az alkotmány által is előírt hét százalékot, nem fogják megszavazni a szerbiai költségvetés-módosítást. Nélkülük pedig nincs meg a szükséges parlamenti többség a törvényhez.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.