Külföld

Szerdán hazaszállítják Magyarosit

admin
admin

2009. 04. 28. 08:29

Legkorábban szerda délután négy órakor tudja útnak indítani Magyarosi Árpád holttestét Bolíviából a szállítás lebonyolításával megbízott ügyvéd, ám ehhez arra van szükség, hogy még kedd délelőtt megkapja a magyar kormány pénzügyi garanciáját - közölte az ügyben eljáró argentínai magyar nagykövet.

Józsa Mátyás, aki helyi idő szerint hétfő este tért vissza Santa Cruz városból La Pazba, az MTI-nek kedden adott nyilatkozatában elmondta, hogy Juan Carlos Becerra ügyvéd csak ennek birtokában tud intézkedni, illetve útvonalat és időpontokat közölni.

A magyar diplomata hétfőn találkozott a bolíviai képviselőház Santa Cruz városban vizsgálódó különleges bizottságának kormánypárti elnökével és ellenzéki alelnökével, César Navarróval és Bernardo Montenegróval, valamint három tagjával, akikkel ismertette Magyarország álláspontját, illetve felajánlotta az együttműködést, amennyiben ezt igénylik. Világosan leszögezte, hogy Magyarország nem támogatja a terrorizmust. Ismét hangsúlyozta, hogy Budapest állampolgárok egyéni cselekedeteinek tekinti a történteket, azokért nem tud felelősséget vállalni. Ugyanakkor kötelességének tekinti, hogy konzuli védelmet biztosítson a bajba jutott magyar állampolgároknak, akiket mindaddig ártatlannak tekint, amíg jogerős bírói ítélet nem születik ügyükben.

Navarro részletesen tájékoztatta Józsa Mátyást a vizsgálat menetéről, s azt mondta, értik, hogy egyéni akcióról van szó, s ezért a magyar állam nem felelős. Elmondta, hogy összefoglalót készítenek munkájuk végeztével, s ezt a parlament két háza elé terjesztik. A nagykövet kérte, hogy a parlament által majdan jóváhagyott jelentés nyilvános részét adják át Magyarországnak, amire a bizottsági elnök ígéretet tett. A magyar diplomata nagyon kedvezőnek tartja, hogy úgy Navarro, mint Montenegro szóhasználatát a feltételes mód jellemezte, feltételezett elkövetőként emlegették a Rózsa Flores Eduardo által vezetett, a bolíviai hatóságok által terrorizmussal gyanúsított csoport tagjait.

Józsa Mátyás megjegyezte, hogy az állítólagos terrorista csoportról szóló hírek az utóbbi napokban lekerültek a bolíviai sajtó címlapjáról, de a televíziókban naponta bejátsszák Kepes András dokumentumfilmjét, amely “majdhogynem az egyetlen bizonyíték”. Hétfő délután több tömegtájékoztatási eszközben is bemutattak még egy videofelvételt, amelyet a La Paz-i San Pedro börtönben fogva tartott Tóásó Előd sérüléseiről készítettek.

Az ügyészség által szombaton bemutatott, kulcsfontosságúnak minősített videofelvétellel kapcsolatban a nagykövet elmondta, hogy nem igazán tekinthető bizonyítéknak, mert nem érthető a hang. Tóásó ügyvédje még nem kapta meg, de az ügyészség már e felvételre alapozva egy egész koncepciót állított fel, azt állítva, hogy Rózsa Flores és társai meg akarták ölni Evo Morales államfőt. Józsa Mátyás szerint szükség van független nemzetközi szakértők vizsgálatára, ha az ügyészség azt akarja, hogy hitelt érdemlő jelentősége legyen a felvételnek.

Magyarország mindeddig nem kapott hivatalos írásos tájékoztatást Bolíviától az április 16-i Santa Cruz-i eseményekről. Józsa Mátyás kedden megpróbál bejelentkezni a külügyminisztériumhoz és Juan Ramón Quintanához, a kormányzati ügyek miniszteréhez az ígért írásos anyagok reményében, de nem fűz hozzá nagy reményeket. A nagykövet szerdán már visszautazik Buenos Aires-i állomáshelyére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.