Nagyvilág

Öt évet kapott a holokauszttagadó

Bűnösnek találta holokauszttagadás vádjában, és nem jogerősen ötévi börtönbüntetésre ítélte egy bécsi esküdtbíróság hétfőn Gerd Honsikot.

Az ítéletet a náci szervezetek újraalapítását és a náci propaganda terjesztését tiltó, illetve a holokauszt tagadását szankcionáló osztrák jogszabály, az úgynevezett tilalmi törvény (Verbotsgesetz) alapján hozták meg.

A 67 éves osztrák férfit 1992-ben, Felmentés Hitlernek? című könyve miatt nem jogerősen másfél évi szabadságvesztésre ítélték náci eszmék hirdetése és a gázkamrák létezésének tagadása vádjával, de ő a fellebbezési eljárás alatt Spanyolországba szökött. Az Ausztriában Honsiknak felrótt cselekmények a spanyol jog szerint nem bűncselekmények. A spanyol hatóságok végül 2007-ben, európai elfogatóparancs alapján adták ki a férfit Ausztriának.

Újabb pert azért indítottak ellene spanyolországi tartózkodása alatt, mert törvénybe ütköző állításokat tett a nemzetiszocializmusról a saját maga által kiadott folyóiratban, a Halt! (Állj!) című lapban. Stefan Apostol államügyész az első tárgyalási napon, nyitóbeszédében „az egyik vezető revizionistának”, „történelemhamisítónak” nevezte a vádlottat.
Az ítélethozatalkor számításba vették az is, hogy az előző ítélet után is folytatta korábbi tevékenységét. A börtönbüntetés mellett a bíróság elrendelte a folyóirat példányainak bevonását. Külön eljárásban vizsgálják majd, hogy két másik könyvével is megsértette-e a tilalmi törvényt.

Honsik ügyvédje bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be az ítélet ellen. A perben a vádlott mindvégig ártatlannak vallotta magát. Míg 1991-ben lapjában “a szövetséges propaganda beteg elméi” szüleményének nevezte az auschwitzi koncentrációs táborban végrehajtott tömeges gyilkosságokat, most kijelentette, hogy 1994 óta “nem általában vitatja”, hogy léteztek a gázkamrák, hanem csak azokat a helyeket illetően, “ahol kutatást végzett”. Emellett azt állította, hogy a mauthauseni koncentrációstáborban propagandacéllal “utólagos rekonstrukciót hajtottak végre”. Azt a meggyőződését is hangoztatta, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) manipulálta a történelmi tényeket.

Az eredetileg a náci szervezetek feloszlatásáról, újraalapításuk és a nemzetiszocialista tevékenység tilalmáról szóló, 1945-ben megalkotott tilalmi törvényt 1992-ben egészítették ki a holokauszt tagadásának tilalmával. Egytől tíz évig, különösen súlyos esetben akár húsz évig is terjedő börtönbüntetés szabható ki arra, aki “a nemzetiszocialista népirtást vagy más emberiesség elleni nemzetiszocialista bűntettet” nyilvánosság előtt tagad, kisebbít, helyesel vagy igazolni próbál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik