Nagyvilág

Gesztus az RMDSZ-nek

A román elnök és a miniszterelnök is részt vett az RMDSZ kongresszusán, és támogatták a helyi közigazgatási autonómiát.

A nemzeti kisebbségek hídszerepet töltenek be a más országokhoz fűződő viszonyban is – fejtette ki szombaton Kolozsváron Traian Basescu román államfő a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) IX. kongresszusán.

Markó Béla RMDSZ-elnök köszöntője után a román államelnök kijelentette: feltétel nélküli támogatója a gyors decentralizációs folyamatnak, a helyi közigazgatási autonómiának. Szerinte a nemzeti kisebbségek “hozzáadott értéket” jelentenek az egész ország számára, és egyben hídszerepet is betöltenek a más országokhoz fűződő viszonyban. A decentralizációs folyamat mellett tett hitet a kongresszuson ugyancsak felszólaló Emil Boc miniszterelnök.

Lendvai Ildikó, az Magyar Szocialista Párt elnöke köszöntő beszédében kijelentette: “Tanulni jöttem és egymást érteni. Önöknek sikerült létrehozni a magyar összefogást, nálunk otthon viszont éppen az összefogás a legnagyobb hiánycikk”.

Kifejtette: összefogásra van szükség a magyarok között, összefogásra Romániával és Európával. Nem szabad exportálni Romániába, az erdélyi magyarsághoz a magyar belpolitikai viszályokat – mondta. Méltatta azt a kitartást, amely révén az RMDSZ az idők során megkerülhetetlen szervezetté vált. A szövetség képes volt “egyforma közelséget” kialakítani a magyarországi pártokkal. Az RMDSZ nélkül nehezebb volna romániainak és európainak lenni – mondta Lendvai Ildikó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik