Nagyvilág

Dícsérik az RMDSZ-t

Sikeresnek minősítették a magyar poltikusok is a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kongresszusát, és eddigi politikájának eredményeit is.

A magyarországi közélet tanulhat az RMDSZ-től, és remélhetőleg tanulni is fog, mivel a magyar összefogás otthon hiánycikk – mondta Lendvai Ildikó az RMDSZ kongresszusán. Megállapította: Erdélyben szívós kompromisszumkészséggel sikerült a nemzeti érdeket a szervezeti érdek fölé emelni.

A magyarországi pártok még nem tartanak itt – fűzte hozzá. Ezért volna fontos – mondta -, hogy legalább a saját otthoni konfliktusos viszonyainkat ne exportáljuk a határon túlra, s hogy hagyjuk érvényesülni az erdélyi magyarságon belül kialakult összefogást – mondta Lendvai Ildikó

Üdvözlendő, hogy megvalósult a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közötti összefogás, amelynek hatására remélhetőleg akár négy képviselőt is küldhet az Európai Parlamentbe az erdélyi magyar közösség – mondta az MTI-nek szombaton Kolozsváron Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke.

“Támogatjuk a decentralizációt, ennek a székelyföldi autonómiának sajátos, különleges jogosítványokkal kell rendelkeznie, hiszen e térség etnikai, kulturális, történelmi és gazdasági sajátossága is megköveteli ezt” – mondta Németh Zsolt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kiérdemelte azt a kitüntető figyelmet, amely szombati kolozsvári kongresszusát övezte, mert sok éve tartó józan politikájával sikerült megkerülhetetlen szervezetté válnia a romániai politikában és a román-magyar kapcsolatokban is – mondta Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke.

A politikus kifejtette: az RMDSZ rendkívül szívós politikával érdemelte ki, hogy mostani kongresszusán a román államfő és a miniszterelnök is jelen volt. Érzelmeken és indulatokon alapuló populista politika helyett a meggyőzésnek, az érvelésnek, az ésszerűségnek, az összefogás kényszerének az előnyeit választotta, így sikerült egy másfajta politikai kultúrát teremtenie – mondta a pártelnök, aki szerint e politika eredménye az erdélyi pozitív változásokban is visszatükröződik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik