Nagyvilág

Kárpótlást kérhet Tóásó?

Egy bolíviai alkotmányjogász elképzelhetőnek tartja, hogy Bolíviának kárpótolnia kell Tóásó Elődöt jogainak megsértéséért.

José Antonio de Chazal jogászprofesszor emlékeztetett arra, hogy Evo Morales múlt héten csütörtökön a venezuelai Cumaná városban – ahol egy latin-amerikai gazdasági csúcs alkalmából tartózkodott – maga számolt be arról, hogy ő adott utasítást az „összeesküvők” letartóztatására, ami meg is történt.

De Chazal fontos elemnek tartja az államfő nyilatkozatát, mert Bolíviának esetleg kárpótolnia kell Tóásót jogainak megsértéséért. „A bolíviai alkotmány garantálja a megfelelő bűnvádi eljárást és a lakhely sérthetetlenségét” – mondta de Chazal azzal kapcsolatban, hogy a kommandósok akcióját nem felügyelte ügyész és hiányzott a bírói végzés a szálloda átkutatásához.

Henry Baldelomar bolíviai politológus, elemző arra figyelmeztetett, hogy Magyarország, Horvátország és Írország nemzetközi bíróság elé citálhatja Bolíviát az erő túlzott mértékű alkalmazásának vádjával, amennyiben az derül ki, hogy a Las Américas szállodában agyonlőtt három embernek nem volt köze terrorista cselekedetekhez. Ha ez megtörténne, az ügy kétségtelenül lejáratná Moralest Európában. Ráadásul az érintett országok nem kapták meg időben a megfelelő tájékoztatást, amiről a kancelláriát kellene megkérdezni.

A kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában végrehajtott akció során agyonlőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert, a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot őrizetbe vették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik