Nagyvilág

Józsa: Tóásó nem terrorista

Józsa Mátyás nagykövet szerint Tóásó Előd messze nem terrorista, hanem inkább egy fiatalember, aki hibázott.

Magyarország Buenos Aires-i nagykövete, aki a Bolíviában lelőtt vagy börtönbe került magyar állampolgárok ügyéről tájékozódik a bolíviai fővárosban, miután helyi idő szerint szerdán meglátogatta a La Paz-i San Pedro börtönben az előzetes letartóztatásban lévő Tóásó Elődöt, a sajtónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy megítélése szerint Tóásó “messze nem terrorista”.

“Egy 29 éves fiatalember, aki hibázott, és amikor meghívták ide, fizetséget felajánlva, nem tudta, hogy miben vesz részt” – mondta a magyar diplomata, hozzátéve: – “A pénz által megkísértve, hibát követett el, amiért most drágán megfizet.”

Hírügynökségi beszámolók szerint Józsa Mátyás nagykövet nehezményezte, hogy Tóásót bántalmazták, miközben őrizetbe vették. Ennek nyomai Tóásó arcán és testének más részein is láthatóak. A diplomata ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bolíviai látogatásának célja a minden magyar állampolgárt megillető konzuli védelem nyújtása, s a budapesti kormány nem tekinti politikai ügynek a történteket.

“Mindent, ami megtörtént, a magyar kormány magánszemélyek által elkövetett cselekedeteknek tekinti” – mondta a nagykövet, hozzátéve, hogy egyetlen kormány, így a magyar sem tud felelősséget vállalni ilyen tettekért.

A bolíviai kormány csütörtökön katonai erősítést küld a Brazíliával és Paraguay-jal közös határaira, hogy megakadályozza az esetleges fegyverszállítmányok bejutását. Walker san Miguel Rodríguez nemzetvédelmi miniszter a kormány csütörtöki ülése után közölte, hogy “az államellenes szeparatista összeesküvés” múlt heti leleplezésével összefüggésben utasították a hadsereget néhány határvédelmi egység megerősítésére.

A bolíviai hatóságok a múlt héten csütörtökön jelentették be, hogy felszámoltak egy “terrorista csoportot”, amelynek tagjai meg akarták ölni Evo Morales elnököt. Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik