Nagyvilág

Mély válság jöhet Ázsiában

Ázsiában súlyos társadalmi válság követheti a gazdaság visszaesését, a munkanélküliség pedig a növekedés újraindulását követően is hosszú ideig magas maradhat a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerint.

Sziráczki György, az ILO Bangkokban működő regionális irodájának vezető közgazdásza úgy látja: a gazdaság hanyatlása miatt az idén 23 millió fővel bővülhet a munkanélküliek 90 milliós tábora Ázsiában. A 113 millió állástalan 5,9 százalékos régiós munkanélküliséget jelent.

Drámai folyamatok

Az ILO Ázsia-szakértője szerint kibontakozhat egy még drámaibb folyamat is: 60 millióan kényszerülhetnek az idén arra, hogy a feketegazdaságban dolgozó jelenlegi bő egymilliárd emberrel keljenek versenyre a munkáért, amelyből kevés van, rosszul fizet, és az illegalitás miatt nagy kiszolgáltatottsággal jár – mondta Sziráczki szerdán az ILO Manilában rendezett konferenciáján.

A szociális védőháló fenntartására az ázsiai országok átlagosan a bruttó hazai termék (GDP) 2,2 százalékát fordítják, ami még a 2,8 százalékos afrikai átlagnál is kevesebb. Nincsen régió a világon, amely alulmúlná az ázsiai szintet, és az igen ritkásan szőtt védőhálón át idén újabb 62,3 millió ember zuhanhat mélyszegénységbe, vagyis azok közé, akiknek a jövedelme napi 1,25 dollár (285 forint), mondta az ENSZ szakosított szervezetének szakértője.

Mély társadalmi krízis

Az utóbbi 25 év ázsiai tapasztalatai azt mutatják, hogy a gazdasági válságok lecsengése után még hosszú ideig tetőzik a munkanélküliség. Az állás nélkülieknek a tavalyi 4,8 százalék után idén várhatóan 5,9 százalékra ugró aránya tehát várhatóan a gazdaság talpra állását követően sem csökken egyhamar. “Nagy a veszélye annak, hogy hosszan elnyúló munkaerő-piaci recesszió és mély társadalmi krízis alakul ki Ázsiában” – mondta Sziráczki.

A helyzet elmérgesedését az ILO szerint munkahelyeket bőven teremtő, az oktatás, az egészségügy és a közlekedési infrastruktúra területén eszközölt állami fejlesztési programokkal lehet megakadályozni. A munkaügyi szervezet továbbá adócsökkentést és állami hitelgaranciát sürget a bajba került vállalkozások számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik