Külföld

Vérfürdő fenyeget Srí Lankán

admin
admin

2009. 04. 21. 10:24

Lemészárolhatják a tamil lázadókat a szigetországban, miután lejárt a nekik szabott ultimátum. Nemzetközi emberi jogi szervezetek attól tartanak, hogy az akció civil áldozatokat is követelhet.

Srí Lanka kormányhadserege közép-európai idő szerint kedd reggel 8 óra 30 percig adott időt a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű lázadószervezetnek arra, hogy letegye a fegyvert. Colombóban azt viszont nem közölték, hogy mi következik, ha ez nem történik meg. A lázadók egyelőre nem válaszoltak az ultimátumra.

Az LTTE 1972 óta harcol a kisebbségben lévő tamilok független államáért, amelyet az Indiától délkeletre fekvő szigetország – a volt Ceylon – északi és keleti részén akar létrehozni. A szervezet szerint a központi kormány csak a buddhista szingaléz többség érdekeit képviseli, a tamilokat hátrányosan megkülönbözteti.

Anna Neista, a New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet vezetője közölte: a HRW attól tart, hogy vérfürdő lesz. Így a világ közösségének már csak néhány órája van arra, hogy rávegye a szembenálló feleket a vérengzés elkerülésére. A civil életek felesleges és törvénytelen kioltása háborús bűncselekménynek fog számítani, és ezért a hadsereg és a fegyveres szervezet parancsnokait terheli majd a felelősség – hívta fel rá a figyelmet Neista.

Gyerekek veszélyben

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) arra figyelmeztetett, hogy a harcok övezetében rekedt civilek között gyerekek ezrei veszthetik életüket, ha a kormányerők végső rohamra indulnak a lázadók ellen. Srí Lanka ENSZ-nagykövete válaszul megerősítette, hogy az LTTE fegyveresei elleni hajtóvadászat során a kormány a legfontosabbnak a polgári lakosság életének megkímélését tartja.

Velupillai Prabhakaran, az LTTE vezére már 18 hónapja nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Embereivel egy 15 négyzetkilométer kiterjedésű területre vonult vissza, és a kormány vádjai szerint 70-100 ezer helybeli tamillal vette magát körbe. A tömeget élő pajzsként vetné be a kormánycsapatok végső támadása esetén – hangoztatják Colombóban.

Menekülthullám várható

A hadsereg szerint hétfőn csaknem 40 ezer helyi lakos menekült el néhány óra alatt a felkelők kezén lévő területről. A menekültáradat azután indult meg, hogy a kormányerők áttörtek egy hosszú földsáncon, amellyel a tamil lázadók a hadsereg előrenyomulását akarták megállítani.

A harcok kiújulása óta egy nap alatt még nem érkezett ennyi menekült a katonai ellenőrzőpontokhoz – közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy kedden még nagyobb menekülthullámra számítanak.

A csaknem négy évtizede tartó harcok már legalább 70 ezer halálos áldozatot követeltek, köztük több ezret azóta, hogy átmeneti szünet után 2005 végén, a nacionalista Mahinda Radzsapaksze elnök hatalomra kerülésével ismét kiújultak az összecsapások. Az ENSZ becslései szerint az utóbbi három hónapban több mint 4500 civil halt meg a harcokban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.