Nagyvilág

Morales betart a vizsgálatnak

A bolíviai államfő elutasította, hogy nemzetközi vizsgálatot indítsanak az állítása szerint az ő életére törő "terrorista csoport" felszámolásának ügyében.

A La Paz-i elnöki palotában kedden tartott sajtóértekezleten Evo Morales úgy fogalmazott, hogy a magyar, a horvát és az írországi hatóságoknak “nincs joguk vizsgálatot követelni”. A három európai országnak a szemére vetette, hogy a bolíviai hatóságok által terrorizmussal gyanúsított személyeket védelmeznek. A bolíviai hatóságok a múlt héten csütörtökön jelentették be, hogy felszámoltak egy “terrorista csoportot”, amelynek tagjai meg akarták ölni Moralest.

Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. “Én magam is képes vagyok bíróság elé állíttatni őket…Nem vagyok jogász, de hogy lehet védelmezni olyan embereket, akik azért érkeztek, hogy meggyilkolják az elnököt?” – mondta Morales a sajtóértekezleten.

Micheál Martin ír külügyminiszter hétfőn közölte, hogy kormánya kedvezően fogadná, ha “hiteles” nemzetközi vizsgálóbizottság alakulna, és részt is venne annak munkájában. Magyarország és Horvátország viszont nem tett ilyen értelmű javaslatot. Balázs Péter magyar külügyminiszter kedden kételyeinek adott hangot a Morales elleni “nemzetközi összeesküvésről” szóló bolíviai elmélet kapcsán. Közölte, hogy a magyar szervek még mindig nem kaptak elegendő információt a bolíviai hatóságoktól. Magyarország most már követeli a tájékoztatást – fűzte hozzá a külügyminiszter. Ugyanakkor az írek által szorgalmazott nemzetközi vizsgálattal kapcsolatban Balázs azt mondta: nem biztos, hogy ez szolgálja a legjobban az ügyet, jogalap a kétoldalú fellépéshez van.

Mario Dragun horvát külügyi szóvivő közölte, hogy Zágráb nem kért hivatalos tájékoztatást a történtekről, és cáfolta azt az osztrák sajtójelentést, hogy konzultációra hazarendelték Vesna Terzicet, az adriai ország Bolíviáért is felelős chilei nagykövetét. Hírügynökségek korábban azt jelentették, hogy David Choquehuenca bolíviai külügyminiszter szerint Horvátország – Írországhoz hasonlóan – hivatalos tájékoztatást kért a múlt heti eseményekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik