Külföld

Magyar útra tévedt Fico?

admin
admin

2009. 04. 21. 11:57

Magyar útra tévedt a Robert Fico vezette szlovák kormány - állítják a gazdasági elemzők, akiket a Sme című szlovák véleményformáló napilap szólaltatott meg keddi kiadásában.

Magyarország visszaesése azzal kezdődött, hogy a kormány olyasmit ígért az embereknek, amire nem volt fedezete, így azt kölcsönökből fizette. Valami hasonlót látnak a gazdasági elemzők ma Robert Fico kormányának tevékenységében – írja az újság.

Tíz éve Szlovákia lehetőségein felül élt. A Mikulás Dzurinda vezette kormánynak intézkedéseket kellett foganatosítania, hogy a gazdaság ne menjen csődbe. Most a Bajnai Gordon vezette magyar kormány kényszerült hasonló intézkedésekre, ami nagyon megköti a kezét a válsággal való küzdelemben. Ahelyett, hogy az embereknek segítene a válság túlélésében, adóemelésre, néhány szociális támogatás megszüntetésére és a közalkalmazottak bérének csökkentésére kényszerül, nehogy összeomoljon a költségvetés.

Szlovákiát ugyan közvetlenül nem fenyegeti csőd, de több gazdasági szakértő attól tart, hogy a kormány magyar útra tért. “A jövőbeni szükségletektől független, csak népszerű lépésekre alapozott politika és a népszerűtlen intézkedések elutasítása Magyarországot a csőd szélére sodorta. Az ilyen politika ma Szlovákiában valóság” – jelentette ki Peter Goliás gazdasági elemző.

Csalás

Évekkel ezelőtt Magyarországon bevezették a 13. havi nyugdíjat, s keresték a kiadások olyan formáit, amelyek nem növelték volna a költségvetési hiányt. Fico kormánya is megszüntette az egészségügyi illetékeket, meghagyta a bőkezű nyugdíjakat, amelyekhez még karácsonyi ajándékot is adott. Bár nincs költségvetési fedezete, a vasúttársaságoknak 235 millió eurós kölcsönt adott a válság túlélésére. Az állami erdőgazdaság 100 millió eurót kap.

“A kormány a közpénzek elköltésénél csal. Támogatást nyújt a cégeknek, amelyet kölcsönnek nevez. Még a gyenge elemző is tudja, hogy a vasúttársaságok a pénzt nem fogják visszaadni” – jelentette ki Vladimír Tvaroska, volt pénzügyminisztériumi államtitkár.

Rossz helyzet

Magyarországon, amelyet csak a Nemzetközi Valutaalap 25 milliárdos hitele mentett meg, ma nem arról vitatkoznak, melyik cégnek nyújt segítséget az állam, hanem megszüntetik a 13. nyugdíjakat, befagyasztják a közalkalmazotti fizetéseket, emelik a forgalmi adót és a nyugdíjkorhatárt. “Olyan rossz a helyzet, hogy már a baloldali kormány is ezt teszi” – szögezi le az újság.

A kormány eladósodása a vállalatok pozícióját is aláásta, s nehezen jutnak hitelekhez, elbocsátásokhoz folyamodnak. Ha Szlovákiában folytatódik a mai populista politika, rövid időn belül hasonló problémákkal találja magát szembe.
“Messziről sem vagyunk még olyan rossz helyzetben, mint Magyarország, de erre az útra tértünk” – véli Eva Sárazová, a Postovná Banka elemzője.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.