Nagyvilág

Moszkva bojkottálná a NATO-tanácskozást

Oroszország NATO-nagykövete hétfőn azzal fenyegetőzött, hogy Moszkva lemondja magas rangú orosz és NATO-parancsnokok tervezett tanácskozását, ha az atlanti szövetség megtartja grúziai hadgyakorlatait - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

“Ha nem reagálnak (a hadgyakorlatok miatti orosz tiltakozásra)…, a NATO és Oroszország vezérkari főnökeinek május 7-re tervezett tanácskozására nem kerül sor” – idézte az Interfax hírügynökség Dmitrij Rogozint. A NATO ennek ellenére tovább folytatja a felkészülést a tervezett hadgyakorlatokra – közölte az atlanti szervezet egyik szóvivője.

Oroszország, amely tavaly augusztusban villámháborút vívott Grúziával, határozottan tiltakozott az ellen, hogy a NATO nem is egy hadgyakorlatot akar tartani a jövő hónapban Grúziában. Dmitrij Medvegyev orosz elnök már korábban figyelmeztette az atlanti szövetséget: a hadgyakorlatok megakadályozhatják, hogy felengedjen a fagy a NATO és Moszkva kapcsolataiban. A kapcsolatok lehűlését az augusztusi orosz-grúz villámháború okozta. Oroszország és a NATO azonban a közelmúltban úgy döntött, hogy felélesztik a közös (NATO-Oroszország) tanács működését.

A tanács következő, nagyköveti szintű ülését április 29-re tűzték ki, május 19-re pedig miniszteri szintű ülést terveztek. A hadgyakorlatokon 19 NATO-ország 1300 katonája venne részt, s május 6-tól június 1-ig tartanának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik