Nagyvilág

Eltemették Rózsa Florest

A bolíviai Santa Cruzban előző nap hajnalban végrehajtott kommandóakció három külföldi halottja közül pénteken eltemették a magyar-bolíviai Rózsa Flores Eduardót, míg két társa, Magyarosi Árpád és Dwyer Michael Martin holtteste egyelőre a sorsára vár.

Bolíviai kommandósok csütörtökön helyi idő szerint hajnali fél négy körül támadtak Santa Cruz városban, a Las Américas nevű szálloda negyedik emeletén megszállt csoportra. Az akcióban – amelyet utóbb egy Evo Morales elnök meggyilkolására felesküdött terrorista sejt felszámolásaként tálaltak – lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert; letartóztatták továbbá a horvát Mario Tadicot és a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt.

Mint az El Deber bolíviai online napilap írta, Rózsa Flores holttestét a családtagjai kikérték és eltemették Santa Cruz (a férfi szülővárosa) fő temetőjében. Az ír és a “román-magyar” fiatalember maradványaival a halottasház illetékesei egyelőre várnak, hogy az ügyükben illetékes diplomaták a helyszínre érkezzenek, mert meg akarják vizsgálni. Minthogy azonban hűtés nincs a halottasházban, sokáig nem várnak – közölte egyikük.

A bolíviai lap másfelől arról adott hírt, hogy az ügyészség kérte: Tadicot és Tóásót szállítsák el Chonchocoro börtönébe, mert a San Pedro-i, ahol tartózkodnak, nem elég biztonságos, “és a tapasztalt katonák megszökhetnek”.

Tóásó Előd magyar állampolgárt (b) és Mario Tadic - fotóreprodukció (mti)

Tóásó Előd (b) és Mario Tadic – fotóreprodukció (mti)

A nyomozást végző ügyészi stáb szűkszavúan annyit mondott, hogy sikerült felgöngyölíteniük a csoport tevékenységét, amelynek célja terror kiprovokálása volt “egy nagyobb horderejű céllal”, amelyet azonban nem fedtek fel. A jelek szerint – írta az újság – sikerült információkat nyerni a szállodában talált számítógépből. Ezen kívül térképeket, különféle dokumentumokat, informatikai eszközöket találtak a kommandósok, de részleteket a hatóságok addig nem közölnek, amíg “az értelmi szerzőket teljesen nem azonosították”.

Péntek délután Tadicot és Tóásót kihallgatták – kit-kit védője jelenlétében – közölték a lappal a hatóságok, de azt nem erősítették meg, hogy a letartóztatottak bevallották volna, miszerint ők hajtották végre a szerdai merényletet Julio Terrazas bíbors háza ellen. Ezt a támadást a helyi hatóságok ennek a csoportnak tulajdonítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik